Rozhovory

Jan Čuřík: V Íránu vládne opatrný optimismus

thumbnail

Írán je poslední velká šance západu na blízkém východě. Tímto titulkem jsme před více než třemi lety v TRADE NEWS lákali ústy arabisty Jana Čuříka české firmy na slibný íránský trh po uvolnění mezinárodních ekonomických sankcí. Nastal čas se k tématu vrátit. O postupné transformaci íránské ekonomiky, netrpělivosti některých českých podnikatelů a dobrých důvodech, proč se vyplatí nevzdávat se předem, jsme si s ním povídali těsně před jeho další cestou do zemí zálivu.

Štítky Írán

číst celý článek

Exportéři do Kanady začínají těžit z CETA

Obchodní příležitosti v Kanadě se právě otevírají. Komplexní hospodářská a obchodní dohoda (CETA) vstoupila 21. září do režimu prozatímního provádění a o měsíc později dokončila Česká republika její ratifikaci. O dopadech na exportéry hovoříme s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem.

číst celý článek

Recept na prosperitu Česka? Posílit co nejvíce malé a střední firmy a vydat se i na vzdálené trhy

thumbnail

Byl jednou z prvních zahraničních osobností, s níž jsme pro TRADE NEWS točili interview, a byli jsme na to náležitě pyšní. Profesor Hermann Simon je totiž v německy mluvících zemích považován za největšího žijícího odborníka na poli managementu. Když jsme s ním hovořili před pěti lety, řeč šla o exportních šampionech. Zmínil se, že Česko má v tomto ohledu obrovský potenciál, který však neumí využít. A zároveň upozornil na nebezpečí, aby nebylo pouze zásobárnou pracovní síly. Jak to vnímá nyní? A co by nám doporučil?

Štítky Německo, MSP, Export

číst celý článek

Jan Juchelka: Přebírám banku v době, kdy je silná

thumbnail

Nový generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka říká, že přebírá žezlo v době, kdy banka dlouhodobě potvrzuje svou vůdčí pozici v českém finančním sektoru a je silná. A hned dodává, že za její dobrou kondicí vidí spokojené prosperující klienty a profesionální práci zaměstnanců. První Čech v této funkci od doby, kdy Komerční banku koupila francouzská Société Générale (SG), použil během našeho rozhovoru pro TRADE NEWS spojení „spokojený klient“ ještě několikrát.

Štítky Nové technologie, MSV, MSP, Německo, KB

číst celý článek

Být, či nebýt jen subdodavatelem, to je to, oč tu běží

thumbnail

Jak je na tom současný český průmysl? Dokážeme se přiblížit evropské a světové špičce, nebo tam už dokonce v mnoha případech jsme? Jsme schopni dohnat v životní úrovni Německo, a co pro to můžeme udělat? I o tom jsme u kulatého stolu mluvili se dvěma zakladateli a majiteli úspěšných českých rodinných firem: Ladislavem Vernerem z lanškrounské Somy a Liborem Musilem ze slavkovského LIKO-Su. Oba dokázali v průběhu čtvrtstoletí vybudovat mezinárodně respektovanou firmu, každý v jiném oboru a vlastní cestou.

Štítky Německo, Export, Strojírenství

číst celý článek
1 17 33 38 39 40 41 42 43 44 49 65

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.