Rozhovory

Silný příběh může být víc než číslaCredit je důvěra

thumbnail

Leoš Souček vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT a ekonometrii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, ale jak sám říká, vždycky toužil pracovat v oblasti investičního bankovnictví. Hned po škole nastoupil do Komerční banky, kde působí už dvě desítky let. Z pozice zástupce ředitele pro řízení rizik se stal vloni na podzim zástupcem výkonného ředitele Marketingu a Komunikace. Šla jsem za ním nakouknout do kuchyně schvalování úvěrů firem a čekala jsem řeč čísel. O to víc mě překvapilo, že na miskách vah si s tvrdými daty nijak nezadají důvěryhodnost a příběh. S čísly se prý dá čarovat, ale jestli podnikatel své věci rozumí a svému projektu věří, to se prý nafilmovat nedá.

Štítky Financování, KB

číst celý článek

Smart city po brněnsku: Město, kde se dobře žije

thumbnail

„Rozhodli jsme se pro vlastní cestu, která je založena na změně přístupu města, nikoliv na technologickém plánu,“ řekl hned v úvodu našeho rozhovoru náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer. V roce 2014, kdy Brno založilo při městské radě komisi pro smart city, se stal jejím předsedou.

Štítky Smart City

číst celý článek

Energie budoucnostiKazachstán se otevírá světu

thumbnail

Komisař české účasti na letošní mezinárodní specializované výstavě Expo 2017 v Astaně Jan Krs jezdí do Kazachstánu jako domů. Není divu. Šest let byl v této zemi obchodním radou našeho velvyslanectví, později pracoval jako vedoucí organizační složky jedné kazachstánské firmy, která působí v oblasti automotive a spolupracuje s mladoboleslavskou Škodou Auto. Jak sám říká, Kazachstán a jeho obyvatele má rád, a právě tento fakt byl pro něj hlavní motivací, aby se do výběru na komisaře před časem přihlásil.

Štítky Kazachstán, Energetika

číst celý článek

Mladí Ázerbájdžánci sní o práci v nadnárodních společnostech

thumbnail

Jak přilákat do Ázerbájdžánu více českých firem, aby mohli uplatnit své znalosti češtiny? S touto otázkou se obrátili studenti Bakuské slovanské univerzity na prezidenta Miloše Zemana během jeho předloňské cesty po této Kavkazské republice, jejímž cílem bylo podpořit české investice do místní ekonomiky. Ivana Bozděchová, bohemistka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedla v té době intenzivní kurzy praktické češtiny pro ázerbájdžánské studenty v Baku. I proto jsme se jí ptali, jaké je v Ázerbájdžánu povědomí o Evropské unii, a na aktivity Centra českého jazyka a kultury Bakuské slovanské univerzity.

Štítky Ázerbajdžán, Vzdělávání

číst celý článek

Kuba potřebuje IT specialisty, ale i řemeslníky

thumbnail

Na festivalu latinskoamerické gastronomie a hudby, pořádaném v pražské Stromovce, jsem se před dvěma lety náhodou seznámila s Robertem, mladým kubánským IT specialistou, který se rozhodl z Kuby emigrovat a dostal se na své cestě až do České republiky. Jeho profese i vystudovaný univerzitní obor mne velmi zaujaly, neboť jsem si myslela, že počítače a moderní technologie v evropském slova smyslu jsou Kubě i v 21. století zapovězeny. Vlastně i díky tomuto setkání jsme vloni s kamarádkou Kubu navštívily. Roberto nám zprostředkoval ubytování v jedné z „casas particulares“ v Santiagu de Cuba. Jako bonus jsme získaly také skvělou průvodkyni, Robertovu bývalou vysokoškolskou učitelku Yadisbel, která se věnuje problematice IT na Universidad de Oriente, ovšem vedle toho si přivydělává jako recepční, protože výborně ovládá angličtinu. Ta v mnoha ohledech nabourala naše mylné představy o této ostrovní zemi. O její pohled na vzdělávání v oblasti IT se rádi podělíme se čtenáři TRADE NEWS.

Štítky Kuba, Informační technologie, Vzdělávání

číst celý článek
1 17 33 40 41 42 43 44 45 46 49 65

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.