Rozhovory

Česká republika má našlápnuto být lídrem

thumbnail

„Podle Steva Jobse inovace rozlišují mezi lídry a následovníky. A myslím si, že Česká republika by měla mít ambici stát se technologickým lídrem. K tomu však firmy i ostatní aktéři v oblasti inovací, aplikovaného výzkumu a vývoje potřebují, aby jim stát utvářel podmínky a adekvátní prostředí,“ říká Vladimír Bärtl, náměstek ministra průmyslu a obchodu. Povídali jsme si s ním mimo jiné o migrační politice, podpoře exportu a plánech ministerstva.

Štítky Podpora exportu, MPO

číst celý článek

Mario Caetano: Angola letí prudce vzhůru a snaží se udržet směr

thumbnail

„Jihoafrický region je pro investice v Africe nejvhodnější,“ říká Mario Caetano, který je poradcem výkonného ředitele Světové banky pro Angolu, Nigérii a Jižní Afriku. Žil střídavě v České republice a v Angole a pracovní zkušenosti ho zavedly i do mnoha jiných afrických a evropských zemí. S jedním z nejpovolanějších odborníků na oblast jižní Afriky jsme si povídali například o obchodních příležitostech v jeho domovské Angole nebo o tom, jak zde mohou Češi uspět.

Štítky Afrika, Angola

číst celý článek

Do Afriky necválejte jako splašený kůňTrpělivost zde víc než jinde růže přináší

thumbnail

Georges Wega, nynější generální ředitel Société Générale v Senegalu, měl kromě této země možnost žít také v Nigérii a Kamerunu – a pracovat v mnoha dalších regionech Afriky. Říká, že africké země se od sebe navzájem velmi liší, ale co mají z větší části společného, to jsou především dynamické, mladé a stále rostoucí populace, značné nerostné zdroje a jisté překážky v oblasti infrastruktury. Tato kombinace představuje podle jeho slov pro každou firmu jedinečnou obchodní příležitost. Povídali jsme si s ním po jeho vystoupení na konferenci za obchody do Afriky, kterou pořádala Komerční banka.

Štítky Afrika, KB, Finance

číst celý článek

S Tanzanci se musíte spřátelit aneb Od jezera hrochů ke klinice

thumbnail

„Věřte, že již mnoho zkušených a moudrých obchodníků se pokoušelo v Africe prosadit, avšak drtivá většina neuspěla. Ztratili spoustu času, energie, peněz a vlastně jen těžko přicházejí na to proč. Myslím, že důvodem je většinou neznalost místního prostředí, jazyková bariéra, nezvyklé tradice a zvyky, náboženské překážky, arogance investorů, historické zkušenosti a mnoho dalšího, co se na internetu jen těžko hledá a učí. Africké myšlení je nám opravdu vzdálené, i když podle mne určitě bližší než například asijské. Kdybych měl dát jednoduchý recept, vsaďte na přátelství a humor,“ doporučuje Viktor Korček, který strávil studiem tohoto kontinentu prakticky posledních deset let, konkrétně dvou krásných zemí, Tanzanie a Keni.

Štítky Tanzanie, Keňa

číst celý článek
1 17 33 36 37 38 39 40 41 42 49 65

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.