Články se štítkem: Kazachstán

Kazachstán bude investovat a má čím platit

thumbnail

Kazachstán jako devátá největší země světa s dvanáctými největšími zásobami ropy má skutečnou ambici stát se ekonomickým lídrem v regionu a ve své popularitě přeskočit sousední Rusko, které se potýká s důsledky sankcí. A v některých ohledech už to tak je. S HDP 10 510 dolarů na hlavu je na špici zemí ze Společenství nezávislých států právě před svým největším sousedem. Země se pomalu začíná probouzet z šoku způsobeného výrazným propadem měny, který zapříčinil pokles cen ropy na konci roku 2015, a vyhlíží další investice a nákupy. A na rozdíl od dalších států bývalého sovětského bloku je má čím zaplatit. Kazachstán stojí ekonomicky pevně na svých nohou, i když s ním zmíněná devalvace zatřásla.

Štítky Kazachstán

číst celý článek

Hurá do Euroasie aneb Jak nezakopnout o bludný kořen

thumbnail

Na začátku prosince minulého roku jsem byl členem vládní delegace do Kazachstánu, organizované společně Svazem průmyslu a dopravy a Asociací malých a středních podniků a živnostníků. Cestoval jsem do Astany vládním speciálem společně s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, jeho týmem a představiteli dvaceti českých firem zaměřených především na energetiku, neboť účast člena vlády je v těchto končinách nezbytná pro společenský úspěch. A ten se dostavil. Svoje subjektivní hodnocení mise teď svěřuji čtenářům TRADE NEWS.

Štítky Kazachstán, Podpora exportu

číst celý článek

Kazachstánci začínají pokukovat po kvalitě

thumbnail

Číňanům se zase jednou podařil „husarský“ kousek. V Kazachstánu čelí SIGMA GROUP nejen jejich plagiátům, ale i čínskému kapitálu. „Kazachstánsko-kanadská společnost KaražanasMunai (KBM) od nás asi před patnácti lety nakoupila stovky čerpadel různých aplikací pro petrochemický průmysl. Spolupráce probíhala bez problémů do té doby, než Kanaďané prodali svůj padesátiprocentní majetkový podíl Číňanům,“ vzpomíná na jednu nepříjemnou zkušenost z Kazachstánu Ivo Kovář, ředitel oddělení prodeje do bývalých zemí Sovětského svazu.

Štítky Kazachstán, Energetika

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.