Články se štítkem: Strojírenství

Nejen sankce, ale i slova važme na lékárnických vahách

thumbnail

Právě před rokem jsme psali o velkých obchodních příležitostech v Rusku, zejména pro naše strojírenství. Tamní federální vláda investuje stovky miliard eur do obnovy a rozvoje ruského průmyslu. Plánuje, že do roku 2020 uskuteční nákup až sta tisíc obráběcích strojů různé kategorie a půjde i o investice do rozvoje technologií a různé formy společných podniků. Některým českým firmám se navzdory obrovské mezinárodní konkurenci podařilo v uplynulých letech vrátit na východní trhy, které na začátku devadesátých let musely opustit, a patří mezi nejžádanější dodavatele. Využijeme toho a posílíme své postavení na trzích Společenství nezávislých států, nebo na své uprázdněné pozice pustíme připravenou a dychtivou jihokorejskou, japonskou či jinou konkurenci?

Štítky SNS, Rusko, Sankce, Inovace, Strojírenství

číst celý článek

Za řídítky české Jawy

thumbnail

O řadě českých tradičních značek se hodně mluví, málo ví a koluje o nich dost pověstí. Kam se poděly ty kdysi slavné firmy? Jsou produkty našich šikovných ručiček dávno rozebrány a dávány na trh pod cizí zahraniční značkou? Nebo zcela zmizely ze světa? Snad ještě mají šanci po několika dějinných kotrmelcích na důstojný a úspěšný život. Hodně polemiky na toto téma jsme zaslechli o motocyklech Jawa, kdysi národním klenotu. Co je s nimi dnes?

Štítky Strojírenství, Inovace

číst celý článek

Exportujeme hlavně na Balkán a do bývalých sovětských republik

thumbnail

Brněnská společnost HIWIN je jedním z největších tuzemských dodavatelů lineární techniky. Stála například u zrodu simulátoru, který umožňuje předcházet selhání náhrad kolenních kloubů, uvedla na trh kompletní laser pro bezkontaktní dělení nekovových materiálů, prvotřídními komponenty lineárního vedení osadila největší 3D tiskárnu na světě a podílela se na vývoji tomografu s největším rozsahem polohování v Čechách, který je umístěn v Centru Excelence Telč. Tak známe HIWIN dosud. Kam firma směřuje nyní a jaké má plány?

Štítky Strojírenství, Inovace, Rusko, Balkán, Ukrajina

číst celý článek

Jak se daří po roce, český strojaři?

thumbnail

„Docela dobře,“ zněla by zatím nejspíš většinová odpověď. Není divu, když se Evropě potažmo Německu daří, český průmysl šlape jako dobře promazaný stroj. Mírný pokles či recese se projeví až postupně, setrvačnost u segmentu malých a středních firem se počítá zhruba na tři až šest měsíců. Závislost na našem nejbližším západním sousedovi mnohým uším nezní lichotivě, statistiky jsou však neúprosné. Fakta ještě více. I když vyrábíte v Asii a vaše produkty tento kontinent vlastně ani neopustí, je dost pravděpodobné, že i tam dodáváte do koncernu třeba Volkswagen.

Štítky Strojírenství, Podpora exportu, Inovace

číst celý článek

Nepijete víno? Pak nejezděte obchodovat do Argentiny

thumbnail

„Když poprvé otevřete lahev argentinského Malbecu, překvapí vás až inkoustová barva. Pokud přivoníte a ochutnáte, ucítíte nejspíš švestku, třešeň, čokoládu a sušené ovoce. Úžasně chutná s kořeněným jídlem, zvláště s grilovanými steaky. Pokud nemáte rádi víno a dobré jídlo, nenajdete se svými argentinskými partnery společnou řeč. To platí vlastně skoro pro celý tamní kontinent,“ začíná své vyprávění Jiří Kopic, obchodní zástupce DT – Výhybkárna a strojírna pro Jižní Ameriku. Napadá nás, že bychom se tam hodili, ale zase neumíme španělsky…

Štítky Argentina, Brazílie, Strojírenství

číst celý článek

Bohatá kráska Argentina

thumbnail

Argentinská kráska hovoří španělsky, ale je to Italka, která si myslí, že má status Britky, a chová se jako Francouzka. Vzbuzuje pozornost, a tak se snad i zákonitě dostává do situací, které sice nejsou úplně standardní, ale nakonec se z potíží úspěšně a s grácií dostane. Taková byla, je i bude Argentina. Prosím, seznamte se.

Štítky Argentina, Energetika, ICT, Doprava, Strojírenství, Environmentální technologie

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.