Články autora: Jana Jenšíková

V Česku máme světové šampiony na deskové hry! Po úspěších v Německu okouzlili (nejen) Ameriku

thumbnail

„My, deskovkáři, jsme srdcaři. Rádi si hrajeme a rádi spolu sedíme u jednoho stolu – a ta celková nálada se odráží i v byznysu. Je v něm obrovská konkurence, ročně se objeví na trhu až tři tisíce nových her. Ale na rozdíl od těch počítačových to není masovka. Úspěšná hra se vyrábí v nákladu přibližně dvaceti tisíc kusů. Když ale máte štěstí a přijdete s něčím úžasným, pak tyto počty neplatí. Naší zatím nejúspěšnější hry Codenames (Krycí jména) jsme prodali už čtrnáct milionů v pětačtyřiceti jazycích. Z toho víc než polovinu, tedy přes sedm milionů, v USA.“ Povídáme si s Petrem Murmakem, zakladatelem a spolumajitelem společnosti Czech Games Edition (CGE), v jejich sídle na pražském Černém Mostě, obklopeni – jak jinak než hrami.

Štítky Kreativní průmysl, USA, Kalifornie, Německo

číst celý článek

Jaroslav Olša, Jr.: Brzy bude o Kalifornii ještě větší zájem. Kdo dřív přijde, získá výhodu

thumbnail

Našeho generálního konzula v Los Angeles Jaroslava Olšu jsem poznala před pár měsíci. Tehdy mi volal, že by s redakcí TRADE NEWS rádi připravili kalifornské číslo, jestli mám do toho chuť – a přiznám se, že mě tím trochu zaskočil. Už jsme měli v hledáčku pro rok 2024 jiná teritoria, a věnovat celé číslo pouze jednomu americkému státu? Když jsem mu však naslouchala a začala se na Kalifornii víc soustředit, zjistila jsem, že je to krásná výzva. A tak jsme se do toho společně pustili. Protože „Amerika“ není jedna, je jich hned několik. A Kalifornie je prostě svá a stojí za to.

Štítky Rozhovory, Exportní šance, Kalifornie, MZV

číst celý článek

David Formánek: Banka musí být pro své klienty korábem, který ustojí i plavbu na rozbouřeném moři

thumbnail

Podle ekonomů Komerční banky (KB) má tuzemská ekonomika z pohledu své výkonnosti to nejhorší za sebou a po loňském poklesu si letos polepší. Růst to ovšem bude hodně mírný a patrnější až ve druhé polovině roku. „I tak se ukázalo, že ekonomika naší země je robustní, a když se na ni budeme dívat jako na celek, představuje velkou loď, která i na rozbouřeném moři dokáže držet směr. Jsem rád, že stabilita a síla naší banky této skutečnosti napomáhá,“ říká David Formánek, člen představenstva KB zodpovědný za korporátní a investiční bankovnictví.

Štítky Rozhovory, Finance, Ekonomika, ESG, KB

číst celý článek

Filip Dvořák: Do Kalifornie mě vyhnala kanadská zima. Dnes je mým druhým domovem

thumbnail

Vědec a matematik Filip Dvořák chce být u toho, až se kompozitní AI dostane z akademické půdy do praxe a povede se dosud teoretické modely komerčně využít. Kvůli tomu založil nejprve v USA a pak v Česku společnosti Filuta AI, která plánuje být mezi prvními, kdo dosud teoretické modely zavedou do života firem a veřejné správy. Do Kalifornie se dostal během vědecké a podnikatelské kariéry hned dvakrát, nejprve jako stážista v Googlu a pak jako výzkumník ve Stanford Research Institute (SRI).

Štítky Rozhovory, Profiliga firem, Nové technologie, Věda a praxe, USA, Kalifornie, Ai

číst celý článek

Czech Republic has global leaders in board gamesAfter their success in Germany, they have taken off (not only) in the US

thumbnail

"Board game players are really passionate about what we do. We like to play and sit at the same table together – and that is also reflected in our business. There is huge competition, as up to three thousand new games appear on the market every year. But unlike computer games, board gaming is not a mass-market activity. If a game is produced in about twenty thousand copies, it’s a success. But if you're lucky and come up with something amazing, it can go way beyond these numbers. We have already sold fourteen million copies in forty-five languages of our most successful game called Codenames. We’ve sold more than half of that, which is over seven million copies, in the US," says Petr Murmak, founder and co-owner of Czech Games Edition (CGE). We have talked to him at the company’s HQ in Prague's Černý Most, surrounded by – not too surprisingly – board games.

číst celý článek

For its clients, the bank must be a ship that can sail even through stormy weather

thumbnail

Komerční banka (KB) economists conclude that the worst days are now over for the Czech economy and forecast an improved performance in 2024 after last year’s decline. However, the growth will be very moderate and won’t become more noticeable until the second half of the year. "Still, our country's economy has proven to be robust, and if we look at it as a whole, it’s like a big ship that can maintain a straight course even in rough seas. I am happy that our bank contributes to this with our stability and strength," says David Formánek, member of the KB board responsible for corporate and investment banking.

číst celý článek
1 2 3 4 5 11 20 30 39

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.