Exportní šance

Kolumbie: Vycházející hvězda Latinské Ameriky

thumbnail

Po desetiletích občanských válek a bojů s narkomafií nabízí Kolumbie v posledních sedmi letech příznivé podnikatelské prostředí podpořené rostoucí bezpečností a stabilním hospodářským růstem. Po Brazílii, Mexiku a Argentině čtvrtá největší ekonomika Latinské Ameriky a třetí nejlidnatější země regionu otevírá dynamicky rostoucí, velký spotřebitelský trh. Proto se na ni v poslední době stále více soustředí pozornost exportérů a investorů z téměř celého světa.

Štítky Kolumbie

číst celý článek

Ekvádor: Rub a líc globalizace

thumbnail

Do roku 2018 nakročil Ekvádor jako ekonomicky zajímavá jihoamerická země, které se podařilo rozptýlit nejistoty spojené s loňskými prezidentskými a parlamentními volbami a po více než dvou letech oživit ekonomický růst i podnikatelský optimismus.

Štítky Ekvádor

číst celý článek

Proč se zajímat o severní trojúhelník

thumbnail

Pokud se v geografickém kontextu vysloví slovo „trojúhelník“, každému se nejspíš vybaví ten bermudský. Ovšem nedaleko od něj leží ještě jeden, který je na rozdíl od toho záhadného velice důležitý pro český zahraniční obchod. Tzv. severní trojúhelník je označení pro tři středoamerické země, Guatemalu, Salvador a Honduras, jejichž společný obrat zahraničního obchodu s ČR v roce 2016 činil 80 milionů amerických dolarů (pro představu jde o hodnotu pohybující se mezi obratem Peru a Chile). Tyto tři země, ležící na jih od Mexika, spojuje společná historie, podobné ekonomické i politické zájmy a bohužel také stejné vnitřní strukturální problémy. Navíc počtem obyvatel a rozlohou (až na mnohem menší, ale ne o tolik méně lidnatý Salvador) je možné je srovnávat s Českem. Zároveň je i každá ze tří stran pomyslného středoamerického trojúhelníku v něčem specifická, což z nich činí zajímavý cíl pro české exportéry.

Štítky Guatemala, Salvador, Honduras

číst celý článek

Specifika zemí severního trojúhelníku

thumbnail

Guatemala Podle analýzy EIU by mělo guatemalské HDP ročně růst tempem kolem 3 % až do roku 2022, podobně, jak tomu bylo v roce minulém. Navíc se jedná o nejvyšší HDP v severním trojúhelníku, z něhož 85 % tvoří domácí poptávka, což je dobrá zpráva pro české exportéry, stejně jako fakt, že EIU…

Štítky Guatemala, Salvador, Honduras

číst celý článek

Angola: Perla v koruně bývalého portugalského impéria zvedá hlavu

thumbnail

Když se Angola před patnácti lety vymotala z bludného kruhu občanských válek, začala se zvolna stabilizovat a intenzivněji využívat především svého velkého přírodního bohatství. Jedna z největších zemí na černém kontinentu přitahuje již po staletí pozornost díky svému strategickému geopolitickému umístění a obchodním příležitostem. Současná politika vlády směrem k diverzifikaci ekonomiky a snížení závislosti na těžbě ropy podporuje nové investiční projekty, na které je možné navázat kvalitní české produkty včetně know-how.

Štítky Angola, Energetika, Zemědělství, Potravinářství, Nerostný průmysl

číst celý článek

Klidné moře nedělá dobré námořníky

thumbnail

„Pro schopné lidi není hranic,“ říkal Karel Raška, zakladatel moderní československé epidemiologie a jeden z nejvýznamnějších epidemiologů 20. století, který zanechal nesmazatelnou stopu jak v dějinách lékařství, tak na africkém kontinentu. Významně se podílel na vymýcení pravých neštovic, které si v historii vyžádaly stovky milionů obětí. Byla to právě Afrika, kde se v roce 1978 nacházela poslední ohniska viru.

Štítky Ekonomická diplomacie, Afrika, Zdravotnictví

číst celý článek
1 22 43 52 53 54 55 56 57 58 63 84

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.