Finance a pojištění

Elektronické bankovní záruky v praxi

Naše společnost se pravidelně účastní veřejných výběrových řízení. V letech 2017 a 2018 v souvislosti se zavedením povinné komunikace v elektronické podobě u veřejných zakázek v České republice začaly banky svým klientům poskytovat pro veřejné zakázky záruky v elektronické formě. Zajímalo by nás, k jakému vývoji od té doby u elektronických záruk došlo, jaká je aktuální praxe v jejich používání a jak se bude tato oblast v nejbližší době vyvíjet. Říká Ing. Dagmar Alkérová, ekonomická ředitelka společnosti FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.

Štítky KB

číst celý článek

Neshody s pojišťovnou nemusí vést k soudu

thumbnail

Spotřebitelé, kteří řeší spor v oblasti neživotního pojištění s některou z pojišťoven na českém trhu, mají již rok možnost vyřídit záležitost mimosoudní, a tedy efektivnější cestou. Tehdy totiž zahájila činnost Kancelář ombudsmana České asociace pojišťoven. Ta se stala jedním ze subjektů, které Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR oprávnilo k mimosoudnímu řešení spotřebitelských sporů.

číst celý článek

David Karabec: Naučme se využívat systém patentové ochrany jako akcelerátor svého byznysu

thumbnail

Aby české podniky mohly úspěšně konkurovat na globálním trhu, musí přijít s vlastními originálními výrobky a službami. Často však zapomínají na ochranu nových technických řešení prostřednictvím patentů a také nedostatečně chrání své know-how a obchodní tajemství. Mnohdy ani nezačlení do svých interních předpisů všechny potřebné postupy, které souvisejí s vytvořením a ochranou těchto nehmotných statků. „I mezi tuzemskými podnikateli se dějí různé věci, včetně pokusů o nelegální získání know-how a obchodního tajemství, a samozřejmě v některých zahraničních destinacích je toto nebezpečí ještě daleko větší,“ vysvětluje David Karabec, advokát a jednatel stejnojmenné konzultační, poradenské a vzdělávací společnosti, která pomáhá podnikatelům hledat řešení, jak se před tímto nebezpečím chránit a jak ochranu duševního vlastnictví co nejlépe využít ve svůj prospěch.

Štítky Patentová ochrana, Konkurenceschopnost, Čína

číst celý článek

Elektrárny stavíme, vlastníme a provozujemeProto přesně víme, co můžeme nabídnout

thumbnail

Víte, kde stojí nejvyšší větrná elektrárna v Česku? A že ze všech větrníků u nás ročně produkuje nejvíc elektřiny? Byla postavena před pěti lety ve Vítězné nedaleko Dvora Králové v nadmořské výšce 560 metrů a ohromuje svými úctyhodnými rozměry: je vysoká 175 metrů a jen její jedna lopatka měří 56 metrů. S výkonem 3 MW vyrobí ročně více než 6000 MWh, což je energie zhruba pro 4000 domácností. Navíc ji spoluvlastní i lidé z Vítězné a okolí. Je to jedna z prvních občanských větrných elektráren v ČR. O investicích do energetiky si povídáme s Pavlem Svoreněm, členem představenstva a výkonným ředitelem skupiny Portiva.

Štítky Energetika, Environment, Investice, KB

číst celý článek

Rozvoj rodinných firem a sociálních podniků je nyní snazší

thumbnail

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) spolu s příslušnými ministerstvy připravila pro rodinné firmy a sociální podniky novou formu podpory. Rodinné firmy tak třeba budou moci získat zdarma záruku, která jim usnadní převod podílu z jednoho rodinného příslušníka na druhého, sociální podniky zase díky bezúročnému úvěru mohou snáz investovat do svého dalšího rozvoje.

Štítky Rodinné podnikání, ČMZRB

číst celý článek
1 11 15 16 17 18 19 20 21 31 41

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.