Rozhovory

Indie v bodě zlomu

thumbnail

Zatímco se evropští a američtí investoři pomalu stahují z Číny a brousí si zuby na Indii, oživují v poslední době – pro Evropana možná trochu překvapivě – vzájemné obchodní vztahy také oba tradiční asijští rivalové. O tom, zda a za jakých podmínek má Indie šanci stát se asijským lídrem, jsme hovořili s indologem a nezávislým analytikem Vítem Gilánikem.

Štítky Indie, Čína, Export

číst celý článek

Česko a Indie na stejné vlně aneb O jednom snu a exportu pocitů

thumbnail

„Úžasné, dojímající, umělecky hodnotné a ujišťující, že je krásné být Čechem,“ Tak shrnul pocity z koncertů zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů v indickém Mumbaí a Kalkatě velvyslanec ČR v Indii Milan Hovorka. „Přál bych je prožít každému krajanovi. Slyšet v tak vzdálené, kulturně odlišné a současně lidsky přátelské zemi, jakou Indie bezesporu je, našeho Smetanu a Dvořáka, a navíc v tak profesionálním provedení! Po téměř šedesáti letech plnohodnotný filharmonický orchestr z České republiky v Indii. Sen mnoha generací se naplnil,“ podělil se s námi o čerstvé dojmy a nás v redakci TRADE NEWS zajímalo, jak myšlenka koncertů zlínských filharmoniků v Indii vznikla, co organizace turné obnášela a s jakými pocity se hudebníci vrátili domů. Zajeli jsme proto do Zlína za ředitelem filharmonického tělesa Josefem Němým.

Štítky Indie

číst celý článek

V Indii má šanci pouze zkušený vývozceČEB může jeho úspěch podpořit

Víme, že Indie má o rozvíjení ekonomických vztahů s Českou republikou dlouhodobý zájem. Podle České exportní banky jsou prozatím nejvíce poptávanou exportní komoditou stroje a dopravní prostředky, velký potenciál má však také letecký průmysl. Na otázky spojené s indickým trhem a z něj vyplývajícími možnostmi pro české exportéry odpovídal Miloš Welser, vedoucí oddělení Speciální projekty a mezinárodní akvizice.

Štítky Indie, Podpora exportu, ČEB, Letecký průmysl

číst celý článek

Naše síla je v mezinárodním know-how

thumbnail

Nedávno začal v Komerční bance fungovat nový úsek Strukturované financování. Do jeho čela byl vybrán zkušený manažer Jan Pokorný, který stál předtím čtyři roky v čele Modré pyramidy stavební spořitelny. Zajímalo nás, s jakými představami přijal novou výzvu, v čem strukturované financování obohatí nabídku bankovních služeb a co konkrétně může přinést firmám.

Štítky Finance, KB

číst celý článek

Čeká nás velká změna v myšlení lidí

thumbnail

Zdá se, že spojení Průmysl 4.0 brzy předběhne v četnosti zmínek tolik populární konkurenceschopnost či inovace. Ta čtyřka v jeho názvu je vysvětlována jako symbol čtvrté průmyslové revoluce. Co od ní máme očekávat? Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se v brzké době dotkne nás všech: podnikatelů a jejich zaměstnanců, ale také škol, žáků a studentů… „Zdaleka nejde jen o digitalizaci či internetizaci průmyslové výroby. Byl bych rád, abychom hned od počátku vnímali Průmysl 4.0 jako celkovou platformu změn, které do našeho života přinášejí nové technologie umožňující decentralizované řízení a autonomní rozhodování. Základními prvky tohoto procesu jsou propojená výrobní síť, synergické propojení reálného a virtuálního světa a vznik kyberneticko-fyzikálních systémů umožňujících při vysoké diverzifikaci a pestrosti finálních produktů efektivní výrobu.“ Povídali jsme si s ním v době, kdy se finalizoval Akční plán pro implementaci Průmyslu 4.0 v Česku.

Štítky Průmysl 4, 0, Nové technologie, Věda a výzkum, MSP, Německo

číst celý článek
1 17 34 45 46 47 48 49 50 51 66

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.