Rozhovory

Předat firmu dětem je při všem plánování alchymie

thumbnail

V předvečer předávání pomyslného žezla letošním vítězům největší tuzemské soutěže rodinného podnikání Equa bank – Rodinná firma roku, kterou již počtvrté vyhlašuje a organizuje AMSP ČR, jsme požádali o pár slov loňské vítěze – rodinu Musilových z firmy LIKO-S. Ta si vloni odnesla hned dvě ocenění: stala se hlavním vítězem a získala i cenu veřejnosti. Za všechny odpovídali zakladatel a generální ředitel společnosti Libor Musil a jeho syn Jan.

Štítky Rodinná firma, Stavebnictví

číst celý článek

Jak se malá jihočeská firmička stala partnerem evropských výrobců nákladních aut

thumbnail

K dobrému zvuku českých inovací ve světě přispěla v nedávné době rodinná firma Lešikar a její snímač otáček pro tachografy. Díky pilotnímu projektu EGAP a Technologické agentury ČR na podporu exportu výsledků výzkumu a vývoje se jí podařilo prosadit se mezi zahraničními výrobci nákladních aut a podstatně navýšit svůj vývoz. Nejen o tom jsme hovořili s předsedou představenstva společnosti Lešikar Jakubem Lešikarem.

Štítky Rodinná firma, Automobilový průmysl, Výzkum a vývoj, EGAP

číst celý článek

Ethan B. Kapstein: Motivujme soukromý sektor, aby investoval

thumbnail

Malé a střední podniky mohou v mnohém těžit ze spolupráce s velkými nadnárodními společnostmi, říká Ethan B. Kapstein, renomovaný poradce americké vlády, profesor se zkušenostmi z Princetonu, Stanfordu či Harvardu, analytik a konzultant řady nadnárodních firem a autor deseti knih. O tom a dále například o rolích veřejných institucí a soukromého sektoru v přechodových ekonomikách jsme s ním mluvili během jeho pracovní návštěvy v Praze.

Štítky Konkurenceschopnost, MSP

číst celý článek

Jana Matesová: Asijská krize se Číny nedotkla, učinila z ní mocnost

thumbnail

Geolog Václav Cílek nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas připomněl starou tezi, že pro nás je mnohem nebezpečnější neúroda v Číně než v České republice. Nejen o tom, zda lze tuto tezi přijmout jako pravděpodobnost hraničící s jistotou i pro finanční, ekonomickou a sociální oblast, a jak s tím souvisí strategie a současná politika této asijské velmoci, jsme si v redakci TRADE NEWS povídali s bývalou reprezentantkou ČR ve Světové bance Janou Matesovou.

Štítky Čína, Strategie

číst celý článek

Zahýbou čínské automobilky světem jako v osmdesátých letech Japonci?

thumbnail

Čínský trh s automobily v prvním pololetí prudce šlápl na brzdu. Tříprocentní růst zaostává nejen za vývojem v předchozích letech, ale i za tím, co nahlásila dýchavičná Evropa. Navzdory tomu je čínský trh pro většinu světových automobilek nadále svatým grálem. Neměly by ale zapomínat na konkurenci, která jim v zemi draka roste. Za deset let by totiž už některé tamní firmy mohly být schopné postavit se zavedeným západním značkám čelem, říká Carol Tooze, která mimo jiné působila v managementu čínského zastoupení Volva a Jaguaru a nyní pracuje jako konzultantka pro evropské společnosti aktivní v Číně.

Štítky Čína, Automobilový průmysl

číst celý článek

Karel Kučera: Jsme dobří, ale pořád to jako země neumíme prodat

thumbnail

CzechInvest se začal více soustředit na malé a střední firmy, které by se mohly stát subdodavateli velkých zahraničních společností a vytěžit tím i cenné body v podobě referencí pro svůj export. „Kvalitní subdodavatelská základna je jedním z našich trumfů při získávání zahraničních investic,“ řekl mi generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „Pro investora je podstatné, když ví, že nebude muset dovážet komponenty přes půl světa, ale že mu je vyrobíme v Česku a kvalitně.“ s Karlem Kučerou jsme hovořili v předvečer brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu. Proto první otázka směřovala k MSV.

Štítky Investice, CzechInvest, MSP, Japonsko, MSV

číst celý článek
1 17 33 47 48 49 50 51 52 53 65

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.