Články se štítkem: Ekonomická diplomacie

Jít dál znamená nebát se změn

thumbnail

V mezilidské komunikaci platí pravidlo, že není důležité jen to, co chceme a říkáme, ale zejména, jak to ostatní vnímají. Je tomu tak i u objektivní potřeby inovace. Přísliby inovace a modernizace bývají ve veřejném prostoru částí občanů občas chápány jako módní fráze či politické slogany. Jiná část občanů je vnímá s obavou jako něco cizorodého, k čemu by už možná neuměli najít cestu, co by mohlo ohrozit jejich materiální existenci. Změny v modelu myšlení a práce jsou však vitální nutností pro každou společnost a neměli bychom se jich bát.

Štítky Ekonomická diplomacie

číst celý článek

Německé hospodářství v supervolebním roceSolidní růst pokračuje

thumbnail

Rok 2017 je u našeho největšího obchodního a strategického partnera považován za supervolební; na jaře se konaly troje volby do zemských sněmů, 24. září Němci volí do Spolkového sněmu a 15. října proběhnou předčasné volby do zemského sněmu v Dolním Sasku. Solidní ekonomický růst, vyrovnané hospodaření s veřejnými financemi a zejména nízká míra nezaměstnanosti i navyšování mezd (v průměru o 10 % za poslední čtyři roky) bývají připisovány k dobru vládnoucím stranám, v rámci velké koalice však více CDU/CSU než SPD. Nicméně zejména německé podniky se současnou hospodářskou politikou příliš spokojeny nejsou.

Štítky Německo, Ekonomická diplomacie

číst celý článek

Jako jeden tým

thumbnail

Stejně jako v hokeji, kdy nemůže jediný hráč strávit na ledě celých šedesát minut a nastřílet všechny góly svého týmu, je i podpora exportu týmovou hrou, při níž záleží na výkonu každého jedince, přičemž každý má svoji roli. Není důležité, kdo dá vítězný gól, jde o výsledek celého mužstva. Ekonomická diplomacie by neměla být doménou jednoho či dvou rezortů, ale společnou snahou všech zainteresovaných ministrů.

Štítky Ekonomická diplomacie, Podpora exportu

číst celý článek

Podporu exportérům tvoříme na míru

thumbnail

V žebříčku Doing Business Světové banky, který už po čtrnácté hodnotil bezmála dvě stovky ekonomik, obhájila Česká republika celosvětové prvenství v podmínkách pro zahraniční obchod. Nejen to bylo motivací pro dvojrozhovor TRADE NEWS s Vladimírem Bärtlem, náměstkem ministra průmyslu a obchodu, a Radomilem Doležalem, generálním ředitelem CzechTrade. Ti ve svých pozicích začínali před dvěma lety téměř současně a od té doby se v jejich agendě událo mnoho změn. Co se podle nich podařilo a jak nyní hodnotí vzájemnou spolupráci na poli ekonomické diplomacie?

Štítky Podpora exportu, Ekonomická diplomacie, MPO, CzechTrade

číst celý článek

Chile nechce svět měnit revolucí, ale inovací

thumbnail

Začněme trochu zeširoka: u amerického filantropa Douglase Tompkinse, muže velké odvahy a silné vize. Zamiloval se do Chile a byl přesvědčen o jeho výjimečnosti. Usadil se na jihu této země a věnoval obrovské finanční prostředky i velké množství své energie ochraně přírody. V první polovině života byl velmi úspěšným podnikatelem, založil prosperující značky jako The North Face, Esprit a další. Ve druhé půlce pak využil vydělané peníze na zakládání chráněných přírodních parků. Se svou druhou ženou Kris založil v Chile park Pumalín o rozloze téměř 324 tisíc hektarů. Táhne se od Pacifiku k Andám, skrývá nenahraditelné patagonské deštné pralesy, vodopády a nachází se v něm pětadvacet procent posledních exemplářů stromu Fitzroya cypřišovitá, přičemž některé z nich jsou starší tisíce let. Celkem Tompkinsovi získali pro ochranu přírody 890 tisíc hektarů půdy. Douglas Tompkins zemřel před necelým rokem v prosinci 2015, když se jeho kajak převrhl v bouři v ledových vodách Patagonie. Nikdy se nezastavil a dokázal přesvědčit mnoho lidí, že Chile je skutečně výjimečná země.

Štítky Chile, Ekonomická diplomacie

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.