Články se štítkem: Ekonomická diplomacie

ASEAN není monolitKdo bude jeho lídrem?

thumbnail

Není žádnou novinkou, že se těžiště ekonomického dění posouvá do Asie a že jedním z center je jihovýchodní Asie a sdružení ASEAN. To samo o sobě není zrovna sourodým celkem, natož monolitem. A je jedno, zda se na to díváme pohledem ekonomických charakteristik nebo třeba politicky. Ambici být lídrem – nebo za něj být alespoň považován – má oprávněně řada zemí, ale v pevninské části ASEAN je jím určitě Thajsko patřící k nejsilnějším hráčům i obecně. Naopak Kambodža a Laos leží na opačném konci pomyslného žebříčku.

Štítky ASEAN, Ekonomická diplomacie, MZV, Thajsko, Laos, Kambodža

číst celý článek

Thajsko: Brána do jihovýchodní AsieZkuste být součástí thajského zázraku

thumbnail

Když se řekne Thajsko, většině se vybaví především skvělá dovolená. Zatím ve stínu nádherných pláží, divoké džungle, historických památek a oblíbené kuchyně totiž zůstává jeho nesmírný ekonomický potenciál pro české exportéry a podnikatele. Země patří mezi nově se rozvíjející ekonomiky se stabilním makroekonomickým prostředím, atraktivními podmínkami pro zahraniční investory a s 36% podílem výrobního sektoru na HDP i mezi nejprůmyslovější ekonomiky na světě. Budete-li se rozmýšlet, zda v ní investovat čas a peníze do rozvoje podnikání, navštivte jedno z bangkokských luxusních obchodních center a následně vyjeďte do některého z vyhlášených střešních barů, odkud můžete pozorovat panoráma metropole s nesčetnými mrakodrapy a jeřáby při západu slunce. Dýchne na vás opravdové bohatství a řeknete si: „Tady musím obchodovat.“ V Thajsku je hodně peněz a obchodních příležitostí, záleží především na vás a vašem úsilí, zda se vám podaří je proměnit v prosperující byznys.

Štítky Thajsko, Ekonomická diplomacie, MZV, CzechTrade

číst celý článek

Laos: Pozapomenutý partner, který na nás nezapomněl

thumbnail

Co nás napadne, když se řekne Laos? Možná není troufalé si myslet, že některé možná Luang Prabang nebo válka v Indočíně, ale naprostou většinu asi nic. Určitě nic, co by mělo spojitost s podnikáním nebo byznysem. Ostatně, proč také? O Laosu se dlouhá léta příliš nemluví. Leží většinou ve stínu větších, silnějších nebo z různých důvodů atraktivnějších sousedů a působí dojmem malé, ospalé země žijící si svým pravidelným a nepříliš rychlým „lidově demokratickým“ tempem. Je tedy nějaký důvod se o Laos zajímat? Určitě ano.

Štítky Laos, Ekonomická diplomacie, MZV

číst celý článek

Tropické Filipíny: Z nemocného muže vycházející hvězdou

thumbnail

Kvalitní pracovní síla stejně jako spolehlivý zahraniční partner má v dnešní době pro české firmy téměř cenu zlata. Poptávka po mladých a vzdělaných pracovnících roste vzrůstajícím tempem společně s frustrací firem nad složitou byrokracií, které čelí v rámci náboru zahraničních pracovníků. Evropský trh je nasycený a firmy hledají nová neprobádaná odbytiště pro své služby a produkty daleko za hranicemi Evropy, kde naráží na často nepřekonatelné jazykové a kulturní rozdíly. Odpovědí na tyto frustrace může být přes sedm tisíc ostrovů v pacifickém oceánu – Filipíny. Tamní pracovní trh disponuje vzdělanou anglicky mluvící populací o průměru 23 let, jež z valné většiny vyznává křesťanskou víru. Už dobrá dvě desetiletí je nelze považovat za nemocného muže Asie, což bývala nevábná přezdívka ostrovního státu. Dnes je lze naopak klidně označit za vycházející hvězdu díky jejich robustnímu makroekonomickému růstu.

Štítky Filipíny, Ekonomická diplomacie, MZV

číst celý článek

Klidné moře nedělá dobré námořníky

thumbnail

„Pro schopné lidi není hranic,“ říkal Karel Raška, zakladatel moderní československé epidemiologie a jeden z nejvýznamnějších epidemiologů 20. století, který zanechal nesmazatelnou stopu jak v dějinách lékařství, tak na africkém kontinentu. Významně se podílel na vymýcení pravých neštovic, které si v historii vyžádaly stovky milionů obětí. Byla to právě Afrika, kde se v roce 1978 nacházela poslední ohniska viru.

Štítky Ekonomická diplomacie, Afrika, Zdravotnictví

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.