Články se štítkem: Export

Martina Mlinarević Sopta: České firmy nemají s adaptací v Bosně a Hercegovině problémMůžete nám být skvělým mentorem

thumbnail

Ve své zemi i za jejími hranicemi je známá jako novinářka, spisovatelka a aktivistka. Vydala šest knih, na Facebooku má 130 tisíc sledujících a další víc než 4 tisíce na Twitteru. Jak tyto své předchozí zkušenosti uplatňuje v diplomacii a proč mají bosensko-české vztahy mimořádný potenciál? I o tom jsme si povídali s Martinou Mlinarević Sopta, která je od ledna 2020 velvyslankyní Bosny a Hercegoviny v České republice.

Štítky Bosna a Hercegovina, Investice, Export

číst celý článek

Rastislav Káčer: Česko-slovenské vztahy definují láska i rozum

thumbnail

„Vztahy Čechů a Slováků nejsou zatíženy historickými křivdami a opírají se o kombinaci emocí a pragmatismu. Možná jsme se za těch třicet let samostatného vývoje v turbulentním světě o trochu víc přiklonili k pragmatismu, ale jsem přesvědčen, že potřebujeme jeden druhého a tento faktor bude v našich vztazích hrát stále významnější roli,“ řekl pro TRADE NEWS velvyslanec Slovenské republiky v ČR Rastislav Káčer.

Štítky Slovensko, Export, MSP

číst celý článek

Podporujeme export české vědy a výzkumuKnow-how však zůstane v Česku

thumbnail

Jak probíhá projekt podpory exportu vědy a výzkumu v praxi? Vždy na začátku roku experti TA ČR a EGAP z databáze Starfos vybírají projekty z oblasti výzkumu, vývoje a inovací, které byly podpořeny státem, jsou již ukončeny a mají potenciál uspět na trhu. Záměrem není prodávat do zahraničí licence nebo patenty, ale výrobky s vysokou přidanou hodnotou, s možností komerčního uplatnění výsledků projektů. Tedy naopak know-how zachovat v České republice. Poté se širším seznamem projektů zabývají zástupci všech institucí zapojených do memoranda o spolupráci (viz inbox), kteří vyberou několik nejnadějnějších.

Štítky Věda a výzkum, Export

číst celý článek

Recept na prosperitu Česka? Posílit co nejvíce malé a střední firmy a vydat se i na vzdálené trhy

thumbnail

Byl jednou z prvních zahraničních osobností, s níž jsme pro TRADE NEWS točili interview, a byli jsme na to náležitě pyšní. Profesor Hermann Simon je totiž v německy mluvících zemích považován za největšího žijícího odborníka na poli managementu. Když jsme s ním hovořili před pěti lety, řeč šla o exportních šampionech. Zmínil se, že Česko má v tomto ohledu obrovský potenciál, který však neumí využít. A zároveň upozornil na nebezpečí, aby nebylo pouze zásobárnou pracovní síly. Jak to vnímá nyní? A co by nám doporučil?

Štítky Německo, MSP, Export

číst celý článek

Být, či nebýt jen subdodavatelem, to je to, oč tu běží

thumbnail

Jak je na tom současný český průmysl? Dokážeme se přiblížit evropské a světové špičce, nebo tam už dokonce v mnoha případech jsme? Jsme schopni dohnat v životní úrovni Německo, a co pro to můžeme udělat? I o tom jsme u kulatého stolu mluvili se dvěma zakladateli a majiteli úspěšných českých rodinných firem: Ladislavem Vernerem z lanškrounské Somy a Liborem Musilem ze slavkovského LIKO-Su. Oba dokázali v průběhu čtvrtstoletí vybudovat mezinárodně respektovanou firmu, každý v jiném oboru a vlastní cestou.

Štítky Německo, Export, Strojírenství

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.