„Vždy jsme považovali za zásadní dostát svým slibům. Po více než patnácti letech spolupráce s několika francouzskými společnostmi máme důvody si myslet, že již známe mentalitu francouzských partnerů. Pro naše vztahy je dobré, že obě strany ví, co mohou od partnera očekávat,“ říká Josef Ťulpík, zakladatel a majitel jednoho z našich největších výrobců zemědělské a komunální dopravní techniky.
Štítky
Zemědělství,
Potravinářství,
Strojírenství,
Francie
číst celý článek
Česká republika do značné míry popírá obecný evropský trend poklesu podílu průmyslu na tvorbě HDP, tzv. deindustrializaci, a přesto se jí zatím daří. Jak se tento jev promítá do vzájemných obchodních vztahů s Francií, na to jsme se mimo jiné zeptali dlouholetého dopisovatele listu Le Monde pro ČR a SR Fabrice Martina Plichty.
Štítky
Potravinářství,
Zemědělství,
Francie
číst celý článek
V posledních deseti letech se vývoz směřující do sektorů potravinářství a zemědělství postupně zvyšuje. Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP svým pojištěním podpořila export za více než 22 miliard korun. Nejvyšší podíl na této sumě má vývoz surovin, hlavně obilí, sušeného mléka či sladu.
Štítky
EGAP,
Podpora exportu,
Pojištění,
Potravinářství,
Zemědělství
číst celý článek
Městské skleníky připomínající mrakodrapy, zavlažovací zařízení, v nichž má každá tryska svoji IP adresu, anebo třeba umělé náhražky vajec. Zemědělství a potravinářství budoucnosti přinese velká překvapení – a na mnohá z nich je bezpochyby zaděláno už dnes, říká Jim Carroll, přední světový futurista, mezi jehož klienty patří firmy DuPont či Nestlé, ale také Microsoft a NASA. Zemědělství, ač vnímáno jako tradicionalistické až zpátečnické, je prostě jedním z nejinovativnějších oborů, tvrdí Carroll.
Štítky
Inovace,
Zemědělství,
Potravinářství
číst celý článek
Víte, že denně zmizí v České republice patnáct hektarů orné půdy? Nejen o tom jsme hovořili u příležitosti Mezinárodního roku půdy s předsedou Asociace soukromého zemědělství České republiky (ASZ ČR) Josefem Stehlíkem.
Štítky
Zemědělství,
Potravinářství
číst celý článek
Na jižním okraji moravské metropole sídlí firma AGRO Brno-Tuřany, pro kterou je úroda tím hlavním podnikatelským plánem a bez ohledu na výkyvy počasí i ekonomiky čekají na její produkty zástupy spotřebitelů. S ředitelem Pavlem Soukopem jsme se vydali na exkurzi za úspěchy i starostmi této tradiční zemědělské společnosti, která zaměstnává celkem 170 lidí a vloni oslavila 20 let své existence.
Štítky
Inovace,
Zemědělství,
Úspory energií
číst celý článek