Články autora: Daniel Libertin

Investovat nyní do amerického trhu?Ano, může to být velmi efektivní

thumbnail

„Počátkem března jsme očekávali růst HDP v USA ve výši dvou až tří procent, a za necelé dva měsíce je všechno jinak,“ říká ředitel regionálního centra Severní Amerika a Austrálie agentury CzechTrade v Chicagu Jan Kubata a vystihuje tím situaci, v níž se ocitly ekonomiky po celém světě vlivem pandemie. „Do propuknutí onemocnění byla ekonomika USA ve velmi dobré kondici: HDP rostlo stabilním tempem, nezaměstnanost byla nejnižší v historii země, bylo provedeno razantní snížení daní a mezi podnikateli vládla proinvestiční a optimistická nálada. Dnes se Spojené státy propadají do ekonomické deprese. Vláda se snaží podpořit ekonomiku, a proto schválila mnoho podpůrných balíčků v řádech stovek miliard dolarů. Uvidíme, zda to bude stačit,“ dodává Jan Kubata exkluzivně pro TRADE NEWS.

Štítky USA, CzechTrade

číst celý článek

Po pandemii bude podpora podnikání zásadníČerpání jsme výrazně zjednodušili

thumbnail

Jak se pandemie projevila v čerpání peněz ze strukturálních fondů? „Letos v březnu jsme zaznamenali rekordní čerpání 1,4 miliardy korun. A tento rekord v proplácení žádostí jsme pak v dubnu ještě o několik milionů překonali,“ začali jsme rozhovor s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Marianem Piechou. Ten měl vloni odpovědnost nejen za zvýšené čerpání peněz ze strukturálních fondů EU, ale i za to, že vypořádá připomínky k pozastavenému Operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) ze strany Evropské komise. „Po několika měsících se našemu týmu podařilo nedostatky identifikovat a uvést vše na pravou míru. Podnikatelů se to nedotklo,“ podotýká.Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM, je náměstkem ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením Sekce fondů EU. Kromě toho přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze a je členem dvou vysokoškolských rad.

Štítky Evropské fondy, Pandemie, MPO

číst celý článek

Reiko Kimura: EPA zvýší dostupnost japonského trhu pro české vývozce

thumbnail

Po přijetí obchodní dohody EPA mezi Evropskou unií a Japonskem se českým podnikům otevřely nové příležitosti na tomto vyspělém trhu. Generální ředitelka japonské vládní agentury na podporu obchodu a investic JETRO Reiko Kimura vidí velkou šanci pro české malé a střední firmy, a to v potravinářství, ale také v oblasti technologií a digitální ekonomiky. Zdůrazňuje, že klíčovými faktory jsou inovativní přístup a porozumění kulturním odlišnostem.

Štítky Japonsko

číst celý článek

EPA a spolupráce ve výzkumu a vývoji nám v Japonsku otevírají dveře

thumbnail

S Japonskem Česko pojí mimo jiné orientace ekonomiky na strojírenství a technologie a tradičně silný výzkum a vývoj. Některé případy kooperace na tomto poli už fungují, ale možnosti jsou daleko širší a česká strana by jim měla věnovat více úsilí a trpělivosti – což platí i pro firmy, které chtějí do Japonska vyvážet. Hovořili jsme s Richardem Schneiderem, ředitelem sdílené kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest v Tokiu.

Štítky Japonsko, Výzkum a vývoj

číst celý článek

James Smith: Britské firmy jsou po brexitu optimističtějšíUvidíme, jak se to promítne do ekonomického růstu

thumbnail

Po dlouhých vyjednáváních, několika neúspěšných pokusech a více než tři a půl roku trvajícím období nejistoty opustilo k 31. lednu Spojené království Velké Británie a Severního Irska Evropskou unii, a vstoupilo tak do další fáze brexitu. Důležitý posun, ale otazníků je podle všeho stále více než odpovědí, pro byznys tolik ochromující nejistota ohledně dalšího vývoje tedy přetrvává. Požádali jsme o vyjádření Jamese Smithe, respektovaného odborníka na rozvinuté trhy včetně Velké Británie, monetární politiku Bank of England, a tím pádem i brexit a jeho dopady.

Štítky UK, Brexit

číst celý článek

Brexit zvýrazní příležitosti hlavně v inovativních, technologických oborech

thumbnail

S ředitelem britské kanceláře CzechTrade Martinem Macourkem jsme hovořili ve dnech, kdy probíhala tradiční akce Meeting Point pořádaná touto agenturou. Jak sám říká, letošní zájem o britský trh byl mezi českými firmami enormní, rezervace schůzek se zaplnily během pár hodin. Zastihli jsme ho tedy plného čerstvých zkušeností s tím, co zajímá a trápí české exportéry v souvislosti s brexitem.

Štítky UK, CzechTrade

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.