Články autora: Daniel Libertin

Sdílenou ekonomiku nelze zastavit. Je to nová realita, na kterou si musíme zvyknout

thumbnail

Praha nedávno zažila dopravní kolaps způsobený stávkou taxikářů proti službě Uber, jednomu Z nejznámějších symbolů takzvané sdílené ekonomiky. Řešení sporu se zatím odložilo na neurčito, ale pokud by Praha Uber nakonec zakázala nebo omezila, nebyla by v tom mezi evropskými městy jediná. Nedávno to udělal Londýn, Uber nesmí provozovat svou činnost ani v Berlíně a v dalších německých městech. Profesor Philippe Gugler, uznávaný švýcarský ekonom a ředitel centra pro konkurenceschopnost Univerzity ve Fribourgu, však míní, že Uber nelze zcela zastavit. O Sdílené ekonomice A jejím dopadu na malé a střední podniky jsme si s ním povídali na půdě pražské VŠE u příležitosti konference právě k tomuto fenoménu.

Štítky sdílená ekonomika, Uber

číst celý článek

Hacking je dnes byznys jako každý jiný. Naučme se bránit

thumbnail

Podle letošního průzkumu provedeného mezi evropskými manažery rizik jsou jasně největším nebezpečím kybernetická rizika a zajištění bezpečnosti dat, následované regulacemi a outsourcingem. Více než třetina kybernetických útoků se odehrává na sociálních sítích. „Jsme svědky celkového postupného přesunu kriminality z fyzického do virtuálního světa. Uvědomme si, že z hackingu je dnes byznys a malware lze nakupovat na dark webu, kde je možné koupit i přístupová jména a hesla, čísla karet, přístupové údaje do internetového bankovnictví či najmout si služby hackera,“ upozorňuje Tomáš Doležal, manažer operačních rizik Komerční banky v rozhovoru pro TRADE NEWS.

číst celý článek

V Indii má šanci pouze zkušený vývozceČEB může jeho úspěch podpořit

Víme, že Indie má o rozvíjení ekonomických vztahů s Českou republikou dlouhodobý zájem. Podle České exportní banky jsou prozatím nejvíce poptávanou exportní komoditou stroje a dopravní prostředky, velký potenciál má však také letecký průmysl. Na otázky spojené s indickým trhem a z něj vyplývajícími možnostmi pro české exportéry odpovídal Miloš Welser, vedoucí oddělení Speciální projekty a mezinárodní akvizice.

Štítky Indie, Podpora exportu, ČEB, Letecký průmysl

číst celý článek

SEPA platby vám usnadní rozhodování

thumbnail

Potřebujete poslat zahraniční nebo SEPA platbu a nevíte jak? Ztrácíte se v množství položek, které je třeba vyplnit, nevíte, jaký formulář máte vybrat? Komerční banka pro vás připravila nový formulář v aplikaci MojeBanka, který vám zadávání plateb usnadní. O tom a dalších novinkách ve službách přímého bankovnictví KB jsme si povídali s Janou Švábenskou, výkonnou ředitelkou pro transakční a platební služby.

Štítky KB

číst celý článek

Ethan B. Kapstein: Motivujme soukromý sektor, aby investoval

thumbnail

Malé a střední podniky mohou v mnohém těžit ze spolupráce s velkými nadnárodními společnostmi, říká Ethan B. Kapstein, renomovaný poradce americké vlády, profesor se zkušenostmi z Princetonu, Stanfordu či Harvardu, analytik a konzultant řady nadnárodních firem a autor deseti knih. O tom a dále například o rolích veřejných institucí a soukromého sektoru v přechodových ekonomikách jsme s ním mluvili během jeho pracovní návštěvy v Praze.

Štítky Konkurenceschopnost, MSP

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.