Články se štítkem: Legendy

Šejk-zakladatel33 let v čele SAE

thumbnail

Pokud se někoho obeznámeného s poměry ve Spojených arabských emirátech zeptáte, koho považuje za nejvýznamnější místní osobnost, jako první ho napadne šejk Zájid bin Sultán Ál Nahján. Dlouholetý vládce Abú Dhabí, první prezident Spojených arabských emirátů a jeden z jejich zakladatelů.

Štítky SAE, Legendy

číst celý článek

Jan Antonín Baťa o exportu

thumbnail

Kdo chce dělat export, musí chtít pochopit, že je třeba, aby opravdu a s veškerým svým úsilím chtěl dělat export. Bez tohoto odhodlání je škoda o něco se pokoušet. Export je velice těžká věc, vyžadující porozumění.

Štítky Baťa, Legendy

číst celý článek

Staletá sláva Letova z Letňan

thumbnail

Historie světoznámé firmy Letov, tradičního výrobce českých (dříve československých) letadel, se bez přerušení – byť pod rozmanitě proměnnými názvy – vine téměř celým staletím. Za tu dobu se zde profilovala řada významných osobností tohoto oboru, díky nimž ze zdejších výrobních hal doslova vylétly mnohé legendární stroje.

Štítky Legendy, Letecký průmysl

číst celý článek

Objevitelem nových pramenů Amazonky je opět Čech

thumbnail

Končí sedmnácté století, když se jezuita Samuel Fritz, rodák z Trutnova, vydává v jihoamerické Amazonii proti proudu peruánské řeky, které místní indiáni říkají Maran-on. Dorazí až k jejímu prameni a zde slavnostně prohlásí: „Toto je skutečný pramen Amazonky.“ V tu chvíli nemůže tušit, že o plná tři století později vyrazí za prameny Amazonky i jeho krajan Bohumír Janský, profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Prameny nalezl hned čtyři. Poněkud stranou od Fritzova prameniště.

Štítky Legendy, Jižní Amerika, Peru, Vodní hospodářství, Geografie

číst celý článek

Slavná Kamenickošenovská Eliáška vybavila Křišťálový palác v Orientu

thumbnail

Nejvýznamnější oblast Čech, kde po staletí vyrábějí luxusní sklo vyvážené do celého světa, exkluzivně pak do Orientu, na Blízký východ a dokonce i do vzdálené Indie, najdeme v Lužických horách. Přestože byl prvním zakladatelem zdejšího sklářství i obchodu se sklem jistý pan Kreibich, jemuž nemůžeme toto prvenství vzít, zdejším nejvýznamnějším sklářským klanem byla rodina Palmeových. Nejslavnějším z rodu je pak nesporně Elias Palme (1827–1893), majitel vyhlášené sklářské fabriky v Kamenickém Šenově a navíc zakladatel šenovského lustrařství.

Štítky Legendy, Sklářství, Blízký východ, Indie

číst celý článek

Svitákův experiment aneb První rakousko-uherské auto pochází z Moravy

thumbnail

Víte, že první pořádné auto na našem území vzniklo vlastně spontánně? Jeho plány se dělaly až dodatečně. Přesto se do dějin zapsalo svou originalitou a luxusním designem. Slavný český automobilový konstruktér a vynálezce Leopold Sviták je postavil v letech 1897 až 1898. Dostalo jméno NW Präsident a bylo prvním továrně vyráběným sériovým automobilem nejen na území dnešního Česka (v Kopřivnici, dnes Tatra), ale v celém Rakousko-Uhersku.

Štítky Legendy, Automobily

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.