Články se štítkem: Norsko

První lyže v Krkonoších byly z Norska

thumbnail

Když roku 1892 navštívil Jan Harrach světovou výstavu v norském Oslu, v expozici sportovních potřeb ho nesmírně zaujaly lyže. Okamžitě mu došlo, že by mohly jeho lesním dělníkům, užívajícím dosud jen tradiční nemotorné sněžnice, usnadnit pohyb v zavátých horských terénech. A tak záhy na Harrachův osobní příkaz objednává lesní správa v Horní Branné zatím pouze jediný zkušební pár jasanových lyží z Norska, ale i jeden pár bukových lyží z Vídně. Pravdou je, že tato moderní vymoženost je v tu dobu ještě velmi drahá: vždyť takové lyže stály celých 11 zlatých!

Štítky Norsko, Lesnictví

číst celý článek

Letem světem Skandinávií

Švédsko Stejně jako ostatní severské ekonomiky patří mezi nejvyspělejší na světě. Ve světovém hodnocení konkurenceschopnosti zaujímá 4. příčku, v hodnocení Globálního inovačního indexu je celosvětově na druhém místě. Jelikož podíl strojírenství na ekonomickém růstu klesá oproti rozvíjejícímu se…

Štítky Švédsko, Dánsko, Norsko, Finsko, CzechInvest

číst celý článek

Proč podceňujeme zdravé bydlení?

thumbnail

„Technologickým vybavením často předstihujeme západní konkurenci. Za minulého režimu u nás technický rozvoj za vyspělým světem pokulhával, o to dynamičtěji se po roce osmdesát devět české firmy pustily do modernizace. V rámci inovačních projektů jsme si s využitím dotací OPPI a ve spolupráci s Komerční bankou pořídili nejmodernější výrobní linky,“ pyšní se Jiří Oslizlo, předseda představenstva jednoho z největších evropských výrobců velkoplošných vícevrstvých desek, společnosti Agrop Nova.

Štítky Dřevozpracující průmysl, Norsko, Švýcarsko, Inovace, KB

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.