Články se štítkem: Podpora exportu

Hurá do Euroasie aneb Jak nezakopnout o bludný kořen

thumbnail

Na začátku prosince minulého roku jsem byl členem vládní delegace do Kazachstánu, organizované společně Svazem průmyslu a dopravy a Asociací malých a středních podniků a živnostníků. Cestoval jsem do Astany vládním speciálem společně s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, jeho týmem a představiteli dvaceti českých firem zaměřených především na energetiku, neboť účast člena vlády je v těchto končinách nezbytná pro společenský úspěch. A ten se dostavil. Svoje subjektivní hodnocení mise teď svěřuji čtenářům TRADE NEWS.

Štítky Kazachstán, Podpora exportu

číst celý článek

Jako jeden tým

thumbnail

Stejně jako v hokeji, kdy nemůže jediný hráč strávit na ledě celých šedesát minut a nastřílet všechny góly svého týmu, je i podpora exportu týmovou hrou, při níž záleží na výkonu každého jedince, přičemž každý má svoji roli. Není důležité, kdo dá vítězný gól, jde o výsledek celého mužstva. Ekonomická diplomacie by neměla být doménou jednoho či dvou rezortů, ale společnou snahou všech zainteresovaných ministrů.

Štítky Ekonomická diplomacie, Podpora exportu

číst celý článek

Podporu exportérům tvoříme na míru

thumbnail

V žebříčku Doing Business Světové banky, který už po čtrnácté hodnotil bezmála dvě stovky ekonomik, obhájila Česká republika celosvětové prvenství v podmínkách pro zahraniční obchod. Nejen to bylo motivací pro dvojrozhovor TRADE NEWS s Vladimírem Bärtlem, náměstkem ministra průmyslu a obchodu, a Radomilem Doležalem, generálním ředitelem CzechTrade. Ti ve svých pozicích začínali před dvěma lety téměř současně a od té doby se v jejich agendě událo mnoho změn. Co se podle nich podařilo a jak nyní hodnotí vzájemnou spolupráci na poli ekonomické diplomacie?

Štítky Podpora exportu, Ekonomická diplomacie, MPO, CzechTrade

číst celý článek

Pomáháme našim exportérům, aby si nenaběhli

thumbnail

Výrobci sebelepších produktů mohou na mezinárodních trzích pohořet nebo minimálně utrpět citelné ztráty, když podcení znalost pravidel Incoterms. Proč jsou tak důležitá? O tom jsme diskutovali s výkonným ředitelem Mezinárodní obchodní komory ČR (ICC ČR) Karlem Machotkou. Tato instituce je totiž v Česku jediná, která vlastní licenci na vzdělávání v této oblasti.

Štítky Podpora exportu

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.