Články autora: Marek Jenšík

Mladí Ázerbájdžánci sní o práci v nadnárodních společnostech

thumbnail

Jak přilákat do Ázerbájdžánu více českých firem, aby mohli uplatnit své znalosti češtiny? S touto otázkou se obrátili studenti Bakuské slovanské univerzity na prezidenta Miloše Zemana během jeho předloňské cesty po této Kavkazské republice, jejímž cílem bylo podpořit české investice do místní ekonomiky. Ivana Bozděchová, bohemistka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedla v té době intenzivní kurzy praktické češtiny pro ázerbájdžánské studenty v Baku. I proto jsme se jí ptali, jaké je v Ázerbájdžánu povědomí o Evropské unii, a na aktivity Centra českého jazyka a kultury Bakuské slovanské univerzity.

Štítky Ázerbajdžán, Vzdělávání

číst celý článek

Podporu exportérům tvoříme na míru

thumbnail

V žebříčku Doing Business Světové banky, který už po čtrnácté hodnotil bezmála dvě stovky ekonomik, obhájila Česká republika celosvětové prvenství v podmínkách pro zahraniční obchod. Nejen to bylo motivací pro dvojrozhovor TRADE NEWS s Vladimírem Bärtlem, náměstkem ministra průmyslu a obchodu, a Radomilem Doležalem, generálním ředitelem CzechTrade. Ti ve svých pozicích začínali před dvěma lety téměř současně a od té doby se v jejich agendě událo mnoho změn. Co se podle nich podařilo a jak nyní hodnotí vzájemnou spolupráci na poli ekonomické diplomacie?

Štítky Podpora exportu, Ekonomická diplomacie, MPO, CzechTrade

číst celý článek

Malá, ale šikovná pojišťovna

thumbnail

Na první pohled by se mohlo zdát, že český trh je na poli pojištění nasycený. O to více na jaře překvapilo, když na něj vstoupili Kanaďané s novou značkou Colonnade Insurance. Cílí především na průmyslové podniky a velký potenciál vidí mezi malými a středními firmami. Čím je chtějí zaujmout? Na to jsme se zeptali ředitele české pobočky Dominika Štrose.

číst celý článek

Indie v bodě zlomu

thumbnail

Zatímco se evropští a američtí investoři pomalu stahují z Číny a brousí si zuby na Indii, oživují v poslední době – pro Evropana možná trochu překvapivě – vzájemné obchodní vztahy také oba tradiční asijští rivalové. O tom, zda a za jakých podmínek má Indie šanci stát se asijským lídrem, jsme hovořili s indologem a nezávislým analytikem Vítem Gilánikem.

Štítky Indie, Čína, Export

číst celý článek

Turci věří, že patří do Evropy

thumbnail

Jak číst současný vývoj Turecka a Íránu ve stínu války na Blízkém východě a které aspekty Evropané přehlížejí? Co historicky podněcuje snahu těchto zemí ekonomicky se přiblížit západnímu světu? Nad těmito a dalšími otázkami jsme se zamýšleli s bývalým velvyslancem ČR v Turecku a Jordánsku Tomášem Laněm.

Štítky Turecko, Írán

číst celý článek

Život s malou vodní elektrárnou

thumbnail

„V začátku podnikání jsem měl několikrát štěstí. Poprvé, když jsem se potkal s projektantem Kašparem, který mi elektrárnu navrhoval. Podruhé, když jsem poznal inženýra Hromádka a jeho firmu Hydrohrom, specialistu na malé vodní elektrárny. A potřetí, že je naším jediným odběratelem E.ON. Jsou to profíci, kteří mi vždycky pomohou,“ říká majitel malé vodní elektrárny a zároveň jednatel společnosti MVE Mlýn Roudná Vladislav Dvořák, když obdivujeme jeho vodní království.

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.