Články autora: Shutterstock

Albánie: Přitahuje turisty i podnikatele

thumbnail

Albánie je jedinou zemí z regionu západního Balkánu, která nebyla součástí Jugoslávie. I přesto, že byla od 60. do 90. let 20. století komunistickým režimem silně izolována od ostatního světa, československé produkty tvořily po celou dobu významný podíl importu této země. Na albánských železničních tratích dodnes jezdí několik lokomotiv závodu ČKD. Po velikém propadu obchodní výměny během revolučních 90. let se vzájemné ekonomické vztahy začaly nově budovat na začátku nového tisíciletí.

Štítky Albánie

číst celý článek

Černá Hora: Přírodní skvost, kde se domluvíte i česky

thumbnail

Černá Hora je stát s pouhými 630 tisíci obyvateli, který je vyhledávanou turistickou destinací nejen pro krásná přímořská letoviska, ale také díky národním parkům s vysokými horami a průzračnými jezery. V minulém roce se tam konaly zlomové parlamentní volby, které odstavily od moci garnituru vládnoucí od vyhlášení samostatnosti země na Srbsku v roce 2006. Ačkoliv na pozici prezidenta i nadále zůstává Milo Djukanović, který je personou ovládající dění v této malé zemi od 90. let, kormidla se nyní ujaly nové politické subjekty. Pro ekonomický rozvoj Černé Hory je podstatné, že i tato nová vláda má v úmyslu pokračovat v co nejrychlejším integračním procesu do EU.

Štítky Černá Hora

číst celý článek

Kosovo: Nejmladší evropská země má velké plány

thumbnail

Kosovo je stát s přibližně 1,8 milionu obyvatel, který od vyhlášení nezávislosti na Srbsku v roce 2008 bojuje o uznání existence v mezinárodním prostředí. Normalizace vztahů se Srbskem je jednou z hlavních podmínek pro jeho integraci do EU, která by mu mohla přinést velký rozkvět. Kosovo je z regionu západního Balkánu nejchudší, HDP na obyvatele dosahuje hodnoty 4 tisíc dolarů, tedy přibližně pouhé šestiny hodnoty tohoto ukazatele v ČR. Ekonomika však dlouhodobě pozvolna roste, a to dokonce rychleji, než se předpokládalo.

Štítky Kosovo

číst celý článek

Robot, the most famous Czech, celebrates 100 years

thumbnail

In 1920, thirty years old Karel Čapek, an emerging literary star of the newborn Czechoslovakia, was thinking about a new play for the National Theater in Prague. Its heroes would be "artificial workers" or "living and intelligent working machines". When he racked brains how to name them, first he came up with Labors. However, he was not entirely satisfied. He shared his doubts with his older brother. Josef Čapek was a respected painter, they had already written a few things together, so Karel often took his advice. "'Name them Robots,' the painter muttered with a brush in his mouth and continued to paint. "And that was it," Karel Čapek himself later described it.

číst celý článek

Jak si udržet startupový entuziasmus?

thumbnail

Když se řekne start-up, nejspíš si představíte jednoho nebo pár nadšenců, kteří věří nějaké myšlence a snaží se ji uvést do života. Velkým hnacím motorem bývá to, že vidí, jak jejich nápad může potenciálním klientům v určitém ohledu pomoct, pobavit je nebo jim jiným způsobem zpříjemnit život. Díky této motivaci zdolávají první nemalé překážky spojené se začátky podnikání. V mnoha případech se ale tohle nadšení pro věc poté, co firma vyroste, úplně vytratí. Vypozorovali jsme dva hlavní důvody, proč se to děje.

Štítky Startupy, Performia

číst celý článek
1 15 17 18 19 20 21 22 23 29 43 57

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.