Články autora: Věra Vortelová

Vladimír Mařík: Největším problémem současné energetiky je zastaralý způsob myšlení jejích manažerů

thumbnail

Green Deal. Pro širokou veřejnost zatím jen ideologicky zabarvená abstraktní vize, která vyvolává optimismus i skepsi. O jeho užitečnosti a rizicích, odtržení bruselské administrativy od reality členských zemí EU, monopolizaci české energetiky, slabém využití potenciálu české vědy, nadějnosti nových technologií, potřebách změny myšlení a otevřené informovanosti jsme si povídali se zakladatelem a vědeckým ředitelem Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) Vladimírem Maříkem.

Štítky Environment, Energetika, Věda a výzkum

číst celý článek

Energy transformation is a responsibility of the whole company

thumbnail

Resilience is a term that Czech society should get used to. Experts estimate that abandoning coal in the Czech Republic may increase electricity prices by up to 60 percent by the end of the decade. Cogeneration can be an effective solution for strengthening energy resilience via one’s own electricity and heat production, particularly for the SME segment. The Brno-based innovative company GENTEC-CHP has quickly managed to become one of the world leaders in the development, production and sale of cogeneration units.

číst celý článek

Otomar Sláma: Pandemie pro nás byla zkouška ohněmOvšem také urychlila přenos výsledků vědy a výzkumu do praxe

thumbnail

Stojí mimo jiné za jedním z nejviditelnějších a společensky nejvýznamnějších přenosů vědeckých poznatků do praxe v ČR za covidové krize. „Byli jsme sami překvapeni, s jak nízkým rozpočtem se nám během tří let podařilo etablovat na trhu subjekt zaměřený na technologický transfer mezi vědeckou komunitou a podnikatelským sektorem a vybudovat si důvěru,“ přiznává ředitel Charles University Innovations Prague (CUIP) Otomar Sláma.

číst celý článek

Světová výstava poprvé na Blízkém východě

thumbnail

Letos je to poprvé, co se světová výstava bude konat v regionu Blízkého východu, Afriky a jižní Asie. A na tak široké a otevřené platformě poprvé v této oblasti, kdy racionalita převážila nad letitým nepřátelstvím. Spojené arabské emiráty nikdy neuznaly Izrael jako samostatný stát a izraelští občané nesmějí vstoupit na půdu Emirátů. Expo 2020 by mohlo umožnit obrovský posun v normalizaci bilaterálních vztahů mezi blízkovýchodními státy.

Štítky SAE, Blízký východ

číst celý článek

Budoucnost automotive je v rozumném vyvážení alternativ, shodují se přední odborníci

thumbnail

Nová auta se spalovacími motory by se podle Evropské komise (EK) měla v Evropě přestat prodávat nejpozději v roce 2035 a jejich preferovanou náhradou by měly zůstat elektromobily nabíjené ze sítě. Tato administrativní ofenziva však v poslední době naráží na stále hlasitější námitky a výzvy odborníků napříč členskými státy EU k včasné kritické diskuzi o všech souvislostech této zásadní změny. O komplexní pohled na ekologii, mobilitu a elektromobilitu jsme požádali dva naše přední odborníky – Jana Macka, řešitele projektu Národního centra kompetence Josefa Božka pro pozemní vozidla, a Josefa Morkuse, oba z Centra vozidel udržitelné mobility a Ústavu automobilů, spalovacích motorů a kolejových vozidel Fakulty strojní ČVUT.

Štítky automotive, Inovace

číst celý článek
1 6 7 8 9 10 11 12 18 27 35

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.