Články se štítkem: MPO

Energetika a technologie pro chytrá městaDvě hlavní témata pro západní Balkán v tomto roce

Ministerstvo průmyslu a obchodu organizuje dvě důležité události vztahující se k západobalkánským zemím s cílem umožnit výměnu informací o plánovaných hospodářských projektech, detailněji rozebrat aktuální možnosti financování a přispět k celostní debatě o ekonomických vztazích za hranicemi EU například i z bezpečnostního a klimatického hlediska. V říjnu proběhl expertní kulatý stůl k otázce energetické transformace regionu a v listopadu nás čeká ekonomické fórum se zaměřením na oblast smart cities.

Štítky Západní Balkán, MPO

číst celý článek

USA: Komu se nelení, tomu se zelení

thumbnail

Přídomkem největší ekonomiky na světě se již od konce 19. století nepřetržitě pyšní Spojené státy americké, třebaže oproti Číně (či Indii) mají v současnosti jen zhruba třetinový počet obyvatel. Na největší spotřebitelský trh na světě připadá téměř 25 % celosvětového HDP, což z USA činí hybnou sílu globální ekonomiky. Důkladně diverzifikovaná a mezinárodně propojená americká ekonomika se také pravidelně umisťuje na čelných příčkách světových tabulek konkurenceschopnosti a snadnosti podnikání.

Štítky USA, MPO

číst celý článek

Půlkulatiny volného obchodu s Kanadou

thumbnail

Dne 21. září 2022 jsme si připomněli páté výročí prozatímního uplatňování Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi EU a Kanadou (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA). Jejím hlavním cílem je posílit vzájemné obchodní vazby, nabídnout evropským podnikům lepší příležitosti v Kanadě a být impulzem pro ekonomický růst a tvorbu pracovních míst. Dohoda je dnes hlavní hnací silou privilegovaného vztahu mezi EU a tímto blízkým spojencem a partnerem, přičemž současný geopolitický kontext vytváří impulz pro ještě užší vzájemnou spolupráci.

Štítky Kanada, MPO

číst celý článek

Blíží se konec Východního partnerství?

Jsou to tři roky, kdy jsme v Praze oslavili desetileté výročí Východního partnerství. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR uspořádalo konferenci, která shrnula budoucí výzvy pro tehdy ještě šest partnerských zemí, tedy Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu. Nikdo z nás tehdy netušil, že jen o chvíli později budeme čelit opravdovým výzvám. Zvyšující se napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem, pandemie covidu-19 a v neposlední řadě válka na Ukrajině – s tím vším se musí vypořádat celý svět a země Východního partnerství se dnes bohužel opět ocitají na křižovatce, kdy je potřeba jasně vymezit svoje směřování. A naléhavěji než dříve stojíme před zásadní otázkou. Má Východní partnerství ještě budoucnost?

Štítky Východní partnerství, EU, MPO

číst celý článek

Česko-německý tandem opět zrychlujeNa scéně se zabydlují nové obory

thumbnail

Pokud bychom se snažili ve statistikách zahraničního obchodu České republiky nalézt nějaký (alespoň jeden!) rok, kdy Spolková republika Německo nebyla naším největším obchodním partnerem, případně naším největším exportním trhem či zemí, ze které nejvíce dovážíme, hledali bychom marně. Takový rok totiž v historii samostatné České republiky nenastal.

Štítky Německo, MPO, CzechTrade

číst celý článek

Rakousko: náš tradiční partner s velkou perspektivou

thumbnail

Po dobu existence samostatné České republiky se Rakousko vždy řadilo k našim předním obchodním partnerům. Zpočátku, paradoxně do vstupu ČR do EU v roce 2004, mu náleželo v celkovém obratu našeho zahraničního obchodu třetí místo. I když náš obchod s jižním sousedem v absolutních částkách rostl i v dalších letech, musí se v současné době Rakousko spokojit s postavením v rámci našich osmi největších obchodních partnerů. O něco lepší je situace z pohledu českého exportu, kdy za rok 2020 byla tato země pátou největší exportní destinací pro naše firmy. Nicméně pokud jde o investice, udržuje si náš jižní soused čtvrté místo v rámci zemí, odkud k nám proudí nejvíce přímých zahraničních investic.

Štítky Rakousko, MPO

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.