Články se štítkem: Ukrajina

Ukrajina a nový středověk: Chaos se stal normálemÚtěk k protinožcům nic nevyřeší

thumbnail

Svět prochází zásadní redefinicí ekonomických a politických vztahů. Konfliktů proto bude přibývat, čehož je ruská agrese na Ukrajině důkazem. Evropa by i díky ní měla najít společný, silný hlas. Bez toho se ve světě, kde hrají čím dál tím významnější roli nadnárodní firmy, náboženství nebo třeba privátní armády, stane figurkou na šachovnici mocných. O podrobnostech na platformě Alter Eko diskutovali její zakladatel, globální stratég Roman Chlupatý a vědecký pracovník působící na Univerzitě Karlově Bohumil Doboš.

Štítky Konflikty, Ukrajina

číst celý článek

Ukrajina: poválečná obnova jako nová příležitostČesko podporuje nový „Marshallův plán“

thumbnail

Ačkoliv se na Ukrajině stále bojuje a není známo, jaké další škody si bezprecedentní a brutální ruská invaze vyžádá, již nyní se různé vlády i organizace zabývají projektem obnovy ukrajinské infrastruktury a všech postižených odvětví ekonomiky. Na svém březnovém zasedání premiéři zemí EU vyjádřili přání vytvořit „Ukraine Solidarity Trust Fund“, finanční nástroj se zapojením dalších mezinárodních aktérů, a vyslali tak silný signál směrem k mezinárodní koordinaci v této záležitosti. Do tohoto kontextu dobře zapadá výzva německého ministra financí Christiana Lindnera k vytvoření nového „Marshallova plánu“ pro Ukrajinu. Toto přání se v evropském prostředí setkalo s kladnou odezvou a podporuje ho i Česká republika.

Štítky Ukrajina

číst celý článek

Ukrajina: hospodářství na vzestupu

thumbnail

Po krizových letech 2014 a 2015 se Ukrajina pomalu zvedá. Od roku 2016 pravidelně roste její ekonomika v průměru o 3 % ročně. K navrácení hospodářského růstu přispělo zpevnění ukrajinské hřivny, sílící domácí poptávka a reforma bankovního sektoru. Celkově lze hospodářskou situaci na Ukrajině hodnotit jako makroekonomicky stabilizovanou, avšak křehkou a s řadou rizik. Další vývoj bude záviset na implementaci reforem, především v oblasti finančního sektoru, boje proti korupci, privatizace a pozemkové reformy.

Štítky Ukrajina

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy na Ukrajině

thumbnail

Doprava a infrastruktura Na ukrajinské straně je zájem o repasované tramvaje a trolejbusy, o rekonstrukci kolejových tratí a tramvajového vozového parku, a to například ve formě společných opravárenských podniků. Příležitosti existují též na trhu osobních vozidel, kde se očekává výraznější růst…

Štítky Ukrajina

číst celý článek

Postpandemické trendy u východních sousedů Evropské unie

Zaměření na politiku sousedství a posilování obchodních vztahů se zeměmi Východního partnerství, západního Balkánu a Turecka úzce souvisí s prioritami EU v rámci plánu obnovy po pandemii covidu-19. Součástí řešení bude posilování ekonomické a obchodní spolupráce se zeměmi v jejím sousedství. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze očekávat, že alespoň v krátkodobé a střednědobé perspektivě budou ve světě sílit protekcionistické, a hlavně regionalizační tendence. V dlouhodobé perspektivě však očekáváme návrat k normálnímu vývoji, ke kterému by měl významným dílem přispět i plán obnovy EU v hodnotě dvou bilionů eur.

Štítky Západní Balkán, Ukrajina, Turecko, Gruzie, Ázerbájdžán, Srbsko

číst celý článek

Exportujeme hlavně na Balkán a do bývalých sovětských republik

thumbnail

Brněnská společnost HIWIN je jedním z největších tuzemských dodavatelů lineární techniky. Stála například u zrodu simulátoru, který umožňuje předcházet selhání náhrad kolenních kloubů, uvedla na trh kompletní laser pro bezkontaktní dělení nekovových materiálů, prvotřídními komponenty lineárního vedení osadila největší 3D tiskárnu na světě a podílela se na vývoji tomografu s největším rozsahem polohování v Čechách, který je umístěn v Centru Excelence Telč. Tak známe HIWIN dosud. Kam firma směřuje nyní a jaké má plány?

Štítky Strojírenství, Inovace, Rusko, Balkán, Ukrajina

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.