Články autora: Archiv MPO

Ukrajina: poválečná obnova jako nová příležitostČesko podporuje nový „Marshallův plán“

thumbnail

Ačkoliv se na Ukrajině stále bojuje a není známo, jaké další škody si bezprecedentní a brutální ruská invaze vyžádá, již nyní se různé vlády i organizace zabývají projektem obnovy ukrajinské infrastruktury a všech postižených odvětví ekonomiky. Na svém březnovém zasedání premiéři zemí EU vyjádřili přání vytvořit „Ukraine Solidarity Trust Fund“, finanční nástroj se zapojením dalších mezinárodních aktérů, a vyslali tak silný signál směrem k mezinárodní koordinaci v této záležitosti. Do tohoto kontextu dobře zapadá výzva německého ministra financí Christiana Lindnera k vytvoření nového „Marshallova plánu“ pro Ukrajinu. Toto přání se v evropském prostředí setkalo s kladnou odezvou a podporuje ho i Česká republika.

Štítky Ukrajina

číst celý článek

Hlas českých firem na Expu silně zazněl

thumbnail

Národní značka City For The Future, která aktuálně spojuje řešení padesátky českých firem z řad technologických lídrů i perspektivních inovátorů, má světu ukázat, že Češi se v tématu chytrých a udržitelných měst budoucnosti určitě neztratí. Po první pilotní prezentaci v Budapešti v září 2021 si koncept nyní odbyl svou premiéru i na globální scéně na půdě Expa v Dubaji. Tam také zamířila první letošní proexportní mise Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vedená ministrem Jozefem Síkelou.

Štítky Expo Dubaj, Nové technologie, Smart City

číst celý článek

Martina Tauberová: Naše firmy prokázaly, že mají inovace v krviA krize se nezaleknou

thumbnail

Stát průběžně zveřejňuje nástroje a programy na pomoc našim firmám v překonávání dopadů současné pandemie. Nejen o tom, co se v tomto směru ještě připravuje, ale i o dopadu koronavirové krize na globální ekonomiku hovoříme s náměstkyní ministra Martinou Tauberovou, která řídí na Ministerstvu průmyslu a obchodu sekci Evropské unie a zahraničního obchodu.

Štítky Inovace, Věda a výzkum, Pandemie, MPO, CzechTrade, CzechInvest, USA

číst celý článek

Po pandemii bude podpora podnikání zásadníČerpání jsme výrazně zjednodušili

thumbnail

Jak se pandemie projevila v čerpání peněz ze strukturálních fondů? „Letos v březnu jsme zaznamenali rekordní čerpání 1,4 miliardy korun. A tento rekord v proplácení žádostí jsme pak v dubnu ještě o několik milionů překonali,“ začali jsme rozhovor s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Marianem Piechou. Ten měl vloni odpovědnost nejen za zvýšené čerpání peněz ze strukturálních fondů EU, ale i za to, že vypořádá připomínky k pozastavenému Operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) ze strany Evropské komise. „Po několika měsících se našemu týmu podařilo nedostatky identifikovat a uvést vše na pravou míru. Podnikatelů se to nedotklo,“ podotýká.Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM, je náměstkem ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením Sekce fondů EU. Kromě toho přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze a je členem dvou vysokoškolských rad.

Štítky Evropské fondy, Pandemie, MPO

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.