Články autora: Shutterstock

Ukrajina, dekarbonizace, sílící protekcionismus:Česká republika přebírá předsednictví EU v čase plném výzev

thumbnail

Zatímco české předsednictví v roce 2009 si pamatujeme jako předsednictví plynové krize, jejíž ukončení pomohl dojednat český premiér Mirek Topolánek, předsednictví v roce 2022 zásadně ovlivní ještě významnější krize ve východoevropském regionu: ruská invaze na Ukrajinu. Ta bude mít, vedle humanitárních dopadů, také nezanedbatelné dopady na evropský průmysl a obchod. Firmy, které dosud vyvážely do Ruska a na Ukrajinu, hledají po invazi nová odbytiště, cena pohonných hmot a dalších (nejen) energetických surovin roste do rekordních výšin a Evropa přehodnocuje své plány využití (z velké části) ruského plynu jakožto přechodového zdroje energie při dekarbonizaci svého průmyslu.

Štítky CZ PRES 2022

číst celý článek

Priority českého předsednictví v digitální ekonomice

Česká republika bude stát v čele Rady Evropské unie od 1. července 2022. Mezi prioritní témata budou patřit digitální ekonomika a podpora moderních technologií. Jsou to zásadní oblasti pro posílení vedoucí role Evropské unie v digitální transformaci, kterou Evropská komise prosazuje ve svých strategických dokumentech, jako jsou například Digitální kompas 2030: Evropské pojetí digitální dekády (2021) nebo Evropská strategie pro data (2020).

Štítky CZ PRES 2022

číst celý článek

Optimalizace firemního energetického mixu přestává být konkurenční výhodou, ale stává se nutností

thumbnail

Rostoucí inflace, akcelerovaná zejména dramatickým růstem cen energií v závěru loňského roku, se vlivem aktuálně probíhajícího válečného konfliktu na Ukrajině dostala do zcela nové dimenze. Kromě extrémních tlaků na ceny surovin se do popředí dostávají další, doposud opomíjené aspekty, které souvisejí s energetickou a surovinovou strategií a bezpečností. V tomto světle téma „zelené tranzice“ či dekarbonizace získává zcela nový obsah. Co to znamená a jaký dopad to bude mít na naše hospodářství?

Štítky Environment, KB, Energetika

číst celý článek

EGAP loni pomohl českým exportérům vyvážet do rekordních 54 zemí

thumbnail

Exportní pojišťovna EGAP v roce 2021 podpořila české exportéry a investory na dosud nejvyšším počtu zahraničních trhů. Pojistila či zaručila vývoz tuzemských firem do 54 zemí světa, a v tomto ohledu byl překonán rok 2020, kdy to bylo 47 trhů. Celkově pojišťovna loni uzavřela 251 pojistných smluv v objemu 34 miliard korun. Loňské hospodaření zakončila ziskem 442 milionů korun.

Štítky Pojištění, Export, EGAP

číst celý článek
1 10 11 12 13 14 15 16 29 43 57

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.