Články autora: Shutterstock

Amerika na křižovatce

thumbnail

Zatímco Evropa se již uzavírala, v USA vypukla nákupní horečka teprve okolo 15. března. Frekvence nákupů domácností se skokově zvýšila o 39 % a počet nakupovaných položek během jednoho nákupu vzrostl o 14 %. Osmého dubna přesáhl počet mrtvých 14 tisíc a USA se staly novým epicentrem epidemie. Ke konci května dosáhl počet mrtvých více než 103 tisíc a Američané sledovali se směsicí úžasu, strachu, nedůvěry a vzdoru historicky první mediální kampaň o novém viru servírovanou on-line v reálném čase. Státy a zdravotnická zařízení si konkurovaly v závodě o zajištění potřebného zdravotnického materiálu a tržní ceny některých položek vylétly až na sedminásobek.

číst celý článek

Dohoda CETA udrží dveře na kanadský trh otevřené i po pandemii

thumbnail

Kanada představuje pro české firmy velmi perspektivní trh, na nějž již třetím rokem usnadňuje přístup Komplexní hospodářská a obchodní dohoda CETA. Na rozdíl od svého jižního souseda neláme v době koronaviru rekordy v tragických statistikách, pandemie však není procházkou růžovým sadem a zanechá i v kanadské ekonomice hluboké a strukturální stopy. V květnu přesáhl počet případů nakažených koronavirem 90 tisíc, což je v regionálním kontextu relativně mírný výsledek ve srovnání s 1,8 milionu případů v USA. Díky včasným opatřením na federální i provinční úrovni se sice daří situaci držet převážně pod kontrolou, ekonomické dopady jsou však citelné. Nezaměstnanost v květnu dosáhla podle odhadů 15 % a predikce vývoje kanadského hospodářství ukazuje, že bouřlivé vody se v dohledné době neuklidní.

Štítky Kanada

číst celý článek

Kanada: Sázka na (ne)jistotu

thumbnail

Ve světě zmítaném stále větší nejistotou se (relativní) jistota cení. Ze stínu dynamicky rostoucích a/nebo globální hospodářský rytmus udávajících hráčů se tak postupně noří klidné síly zvládající výzvy, jako je americko-čínské soupeření o zítřejší podobu světa, technologická (r)evoluce a stávající pandemie covidu-19. Obchodníci i investoři si na nich přitom cení toho, co mnozí donedávna považovali za brzdu: obezřetného, systematického přístupu reflektujícího i jiné hodnoty než jen dolar a cílujícího delší horizont.

Štítky Kanada

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Kanadě

thumbnail

Letecký průmysl Kanada je pátým největším výrobcem letadel a leteckých komponentů na světě. Civilní výroba představuje zhruba 80 % zdejšího leteckého průmyslu, přičemž země zaujímá 3. místo na světě ve výrobě civilních letounů. Uplatnění českých firem lze tradičně hledat ve výrobě částí letadel s…

Štítky Kanada

číst celý článek

Pardam Nano4fibers: Z výrobní popelky byznysovou princeznou

thumbnail

Ještě v závěru minulého roku nevypadaly nanovlákenné respirátory ani zdaleka na produktový trhák. V roce 2019 jich roudnická firma Pardam Nano4fibers, která vyvíjí a vyrábí nanomateriály, prodala pouhých 1700 kusů. Koronavirová krize však udělala z výrobní popelky byznysovou princeznu. Od května 2020 mají díky nové výrobní lince v plánu produkci zvýšit na půl milionu kusů měsíčně a chystají nový závod čistě jen na výrobu nanovlákenných respirátorů.

Štítky Nanotechnologie, Nové technologie

číst celý článek
1 15 25 26 27 28 29 30 31 43 57

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.