Články autora: Věra Vortelová

Kazachstánci začínají pokukovat po kvalitě

thumbnail

Číňanům se zase jednou podařil „husarský“ kousek. V Kazachstánu čelí SIGMA GROUP nejen jejich plagiátům, ale i čínskému kapitálu. „Kazachstánsko-kanadská společnost KaražanasMunai (KBM) od nás asi před patnácti lety nakoupila stovky čerpadel různých aplikací pro petrochemický průmysl. Spolupráce probíhala bez problémů do té doby, než Kanaďané prodali svůj padesátiprocentní majetkový podíl Číňanům,“ vzpomíná na jednu nepříjemnou zkušenost z Kazachstánu Ivo Kovář, ředitel oddělení prodeje do bývalých zemí Sovětského svazu.

Štítky Kazachstán, Energetika

číst celý článek

Mladí Ázerbájdžánci sní o práci v nadnárodních společnostech

thumbnail

Jak přilákat do Ázerbájdžánu více českých firem, aby mohli uplatnit své znalosti češtiny? S touto otázkou se obrátili studenti Bakuské slovanské univerzity na prezidenta Miloše Zemana během jeho předloňské cesty po této Kavkazské republice, jejímž cílem bylo podpořit české investice do místní ekonomiky. Ivana Bozděchová, bohemistka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedla v té době intenzivní kurzy praktické češtiny pro ázerbájdžánské studenty v Baku. I proto jsme se jí ptali, jaké je v Ázerbájdžánu povědomí o Evropské unii, a na aktivity Centra českého jazyka a kultury Bakuské slovanské univerzity.

Štítky Ázerbajdžán, Vzdělávání

číst celý článek

Moderní technologie si koupí každý, ale značky zůstanou úzkým profilem

thumbnail

Léta páně 1518. Letopočet, který prodává. „Na rok založení a kontinuální výrobu naší společnosti slyší zákazníci po celém světě. Z historických pramenů vyplývá, že jsme nejstarším výrobcem lihovin v Evropě. Bezmála pětisetletou tradicí se nemůže pochlubit ani irská palírna Bushmill’s, u níž se udává rok založení 1608,“ připomíná člen představenstva společnosti Palírna U Zeleného stromu Pavel Kadlec.

číst celý článek

Pomáháme našim exportérům, aby si nenaběhli

thumbnail

Výrobci sebelepších produktů mohou na mezinárodních trzích pohořet nebo minimálně utrpět citelné ztráty, když podcení znalost pravidel Incoterms. Proč jsou tak důležitá? O tom jsme diskutovali s výkonným ředitelem Mezinárodní obchodní komory ČR (ICC ČR) Karlem Machotkou. Tato instituce je totiž v Česku jediná, která vlastní licenci na vzdělávání v této oblasti.

Štítky Podpora exportu

číst celý článek

Že v energetice obstojí jen velké nadnárodní kolosy? Nesouhlasím, říká šéf ASE

thumbnail

Některým šéfům českých malých a středních firem říkáme v redakci „srdcaři“. To proto, že po roce osmdesát devět sice měli prázdné kapsy, zato jim nechyběly odborné znalosti, zkušenosti a hlavně odvaha a vůle. Za čtvrtstoletí vybudovali prosperující společnosti a ti šťastnější mohli zapojit do díla i své potomky. Aby se na podobné příběhy novodobé historie českého podnikání tak snadno nezapomnělo, připomínáme si další z nich, tentokrát s generálním ředitelem Tomášem Taškem z druhé generace rodinné společnosti ASE.

Štítky Energetika, Rodinná firma

číst celý článek
1 10 19 20 21 22 23 24 25 27 36

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.