Články autora: Věra Vortelová

Mezi sopečnými krátery a minovými poli

thumbnail

„Znovuobjevení kaňonu Somoto na severu Nikaraguy bylo vlastně jen vedlejším produktem aktivit týmu České geologické služby (ČGS). Během letošního roku by mělo UNESCO rozhodnout, zda bude unikátní lokalita zařazena do globální sítě jeho geoparků,“ říká Tomáš Hroch, vedoucí odboru regionální geologie sedimentárních formací ČGS a účastník řady zahraničních projektů.

Štítky Latinská Amerika, ČRA

číst celý článek

Jan Šilar: Afrika nám dlouho odolávala, ale dnes slouží naše systémy i tam

thumbnail

Když na podzim 2014 instalovala Mikroelektronika v Liberci nový odbavovací systém akceptující bezkontaktní čipové karty, jimiž lze platit jak na zastávkách v automatech na výdej jízdenek, tak ve vozidlech pomocí karetních validátorů, zbystřily i firmy na vzdálenějších mimoevropských trzích. Na tento systém ve veřejné dopravě, třetí na světě a první v kontinentální Evropě, se přijeli podívat mimo jiné také zájemci z nigerijského Lagosu. Do té doby představovala Afrika jediný kontinent, na němž se společnost dosud neetablovala.

Štítky Afrika, Elektronický průmysl

číst celý článek

Na mimoevropské trhy hleďte tamní optikou

thumbnail

„Když jsme s Petrem Novákem zkraje devadesátých let začali podnikat, měli jsme jako mladí kluci odvahy víc, než bylo možná zdrávo. Ale vždycky jsme si říkali: ,Buď To zvládneme a bude nám to tu patřit, nebo odsud musíme odejít bez dluhů‘,“ vzpomíná na začátky v byznysu a rozjezd výroby v Děčíně spolumajitel společnosti Transportkabel DIXI Luděk Bednář.

číst celý článek

Jan Čuřík: V Íránu vládne opatrný optimismus

thumbnail

Írán je poslední velká šance západu na blízkém východě. Tímto titulkem jsme před více než třemi lety v TRADE NEWS lákali ústy arabisty Jana Čuříka české firmy na slibný íránský trh po uvolnění mezinárodních ekonomických sankcí. Nastal čas se k tématu vrátit. O postupné transformaci íránské ekonomiky, netrpělivosti některých českých podnikatelů a dobrých důvodech, proč se vyplatí nevzdávat se předem, jsme si s ním povídali těsně před jeho další cestou do zemí zálivu.

Štítky Írán

číst celý článek
1 10 17 18 19 20 21 22 23 27 36

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.