Články autora: Věra Vortelová

Některé práce by Češi už nevzali

thumbnail

Říká se, že bez zahraničních pracovníků by české stavebnictví nefungovalo. „To mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Ve firmě máme 150 vlastních zaměstnanců a z toho třetinu tvoří agenturní pracovníci ze zahraničí. Zkrátka bereme každého, kdo chce dělat,“ říká jednatel a majitel společnosti Stavokomplet Vladislav Burda.

Štítky Stavebnictví, KB

číst celý článek

Průmysl 4.0 nechápeme jako strašáka, ale jako příležitost

thumbnail

České originální high-tech řešení – úspěch, nebo propadák? „To uvidíme, zatím máme od tuzemských i zahraničních zákazníků velmi kladné ohlasy. Komplexní systém měření, který by fungoval na vzdáleném připojení rychle, flexibilně, cloudově a virtualizovaně, totiž kupodivu zatím nikdo na světě nevyvinul,“ svěřil se nám po letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde společnost Kinex Measuring prezentovala demoverzi svého revolučního produktu, její jednatel a spolumajitel Petr Smrž.

Štítky ICT, Strojírenství, Stavebnictví

číst celý článek

Technologie jsou jen protéza

thumbnail

„V současné době jsou technologie tlačené průmyslem a marketingem a slouží především byznysu. Měly by však sloužit primárně člověku, který je jejich tvůrcem. O tom, jak důležité je toto téma, svědčí mimo jiné skutečnost, že jsme se již po dvou letech stali z malé výzkumné skupiny ve floridském Human-Centered Design Institute samostatnou školou,“ říká vesmírný architekt Ondřej Doule. Jeho dočasného pobytu v České republice jsme využili k rozhovoru nejen o integraci člověka do technologických systémů, průsečících pozemské a vesmírné architektury, simulátoru kosmického obydlí, ale i o jeho snu o českém kosmickém centru.

Štítky Nové technologie, space, Design

číst celý článek

Číňané poznávají české nebe

thumbnail

Když se předloni na podzim snažili Češi na 9. Podnikatelském a technologickém veletrhu mezi EU a Čínou přesvědčit své čínské partnery filmem Česká cesta k létání, že létání je snadné a že u nás se mu věnují jak mladí, tak senioři, nacházel se projekt výcviku pilotů a leteckého personálu zatím jen v hlavách a na papíře.

Štítky letectví, Ekonomická diplomacie

číst celý článek

Pokles v Rusku a Číně vyvažujeme jinými trhy

thumbnail

Zatímco řada českých firem s originálním know-how přistoupila na čínskou strategii a založila v říši středu společné joint-venture, přední tuzemský výrobce horizontálních vyvrtávaček a hrotových brusek sází na tradici a um našich strojařů. Byť situaci v Číně bedlivě analyzuje. „Vývoj a výrobu obráběcích strojů rozvíjíme v pěti závodech na území České republiky a v jednom na Slovensku, protože věříme v jedinečný potenciál tohoto regionu,“ vysvětluje Jan Ferenc, mladší bratr zakladatele společnosti Fermat a ředitel pro oblast prodeje.

Štítky Strojírenství

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.