Články autora: Vlasta Piskačová

Pojištění pohledávek on-line a „na zkoušku“

thumbnail

Pojišťování pohledávek je produkt, který se v nabídkách běžných pojišťoven z mnoha důvodů obvykle neobjevuje. Vyžaduje totiž specifický přístup k riziku, důkladný monitoring jednotlivých odběratelů klienta. „Zjišťujeme bonitu klienta, vyjadřujeme se k úvěrovému limitu, který si stanoví a o který žádá, podrobně monitorujeme jeho dodavatele,“ říká Martin Růžička, generální ředitel Coface Czech. „Sledujeme vývoj konkrétního odvětví, hledáme souvislosti v těch navazujících. Je to poměrně pracná činnost, která se svou povahou blíží bankovní praxi. Ovšem v našem případě se riziko nehodnotí pouze vůči jednomu klientovi, ale vůči stovkám jeho odběratelů. To je důvod, proč pojištění rizik patří do rukou specializovaných pojišťoven.“

číst celý článek

Doba nahrává železnici

thumbnail

Jednatel společnosti Bohemiakombi a propagátor kombinované přepravy silnice–železnice Vladimír Fišer se nad hlavními teritorii prvního vydání TRADE NEWS, Austrálií a Novým Zélandem, rozpovídal o jízdě vlakem podél australského pobřeží, opuštěné vlakové stanici ve vnitrozemí a přírodních krásách tohoto kousku planety.

číst celý článek

Vlastně máme pouze dvě alternativy: Buď si potřebné vypěstujeme, nebo vytěžíme

thumbnail

Přírodní bohatství je jednou ze základních podmínek existence lidstva na Zemi. Jelikož není rovnoměrně rozložené a protože se jednotlivé společnosti liší ve schopnosti ložiska najít, exploatovat a získané suroviny zužitkovat, generuje velké rozdíly v bohatství – a moci – států. Jak je na tom dnešní Česká republika? Jak moc jsme dnes bohatí, či chudí? I o tom jsme hovořili s Pavlem Kavinou, ředitelem odboru surovinové a energetické bezpečnosti na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Štítky Energetika, Surovinová bezpečnost, Zdroje

číst celý článek

Singapur, nebo Kuala Lumpur?

thumbnail

Před rokem, kdy vznikal první rozhovor s Václavem Muchnou pro Trade News, zakladatel a majitel společnosti Y Soft rozšiřoval své podnikání u protinožců. Na osobní schůzku jsme si museli počkat a nyní v moderním prostředí domovského sídla firmy v Brně během hodinového vyprávění opět nejprve míříme na druhý konec světa. Ovšem v souladu s hlavním tématem tohoto čísla tentokrát do jihovýchodní Asie.

Štítky Singapur, Malajsie, Indonésie, ICT

číst celý článek

On-line angličtina pro Malajsii vznikla v Čechách

„Před pár lety, když jsem se chtěl učit francouzštinu, nemohl jsem najít žádnou zábavnou a efektivní on-line výuku,“ říká Pavel Röder. Zastihli jsme ho v kanceláři firmy Click and Study, kterou vlastní spolu se společností BLUE OCEAN Management. Se svým nápadem vytvořit on-line výuku jazyků formou hry dokázal zaujmout nejen agenturu CzechInvest, ale také investory v Singapuru, kam už za měsíc opět odcestuje dohlédnout na hladký průběh spuštění svého produktu na zdejším trhu.

Štítky Malajsie, Singapur, ASEAN, ICT

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.