Profiliga firem

Jan Šilar: Afrika nám dlouho odolávala, ale dnes slouží naše systémy i tam

thumbnail

Když na podzim 2014 instalovala Mikroelektronika v Liberci nový odbavovací systém akceptující bezkontaktní čipové karty, jimiž lze platit jak na zastávkách v automatech na výdej jízdenek, tak ve vozidlech pomocí karetních validátorů, zbystřily i firmy na vzdálenějších mimoevropských trzích. Na tento systém ve veřejné dopravě, třetí na světě a první v kontinentální Evropě, se přijeli podívat mimo jiné také zájemci z nigerijského Lagosu. Do té doby představovala Afrika jediný kontinent, na němž se společnost dosud neetablovala.

Štítky Afrika, Elektronický průmysl

číst celý článek

Na mimoevropské trhy hleďte tamní optikou

thumbnail

„Když jsme s Petrem Novákem zkraje devadesátých let začali podnikat, měli jsme jako mladí kluci odvahy víc, než bylo možná zdrávo. Ale vždycky jsme si říkali: ,Buď To zvládneme a bude nám to tu patřit, nebo odsud musíme odejít bez dluhů‘,“ vzpomíná na začátky v byznysu a rozjezd výroby v Děčíně spolumajitel společnosti Transportkabel DIXI Luděk Bednář.

číst celý článek

Aby západní firmy neslízly smetanu aneb Kam zmizeli čeští kluci zamilovaní do aut?

thumbnail

Do roku 1989 byl český průmysl bohatě saturován konstruktéry a vývojáři, z nichž řada založila a dodnes vede vlastní firmy, konkurenceschopné na světových trzích. Za pouhou generaci se situace radikálně změnila. „Naše ekonomika nemusí do budoucna zůstat v roli subdodavatele. Stačí, aby se podpora technických oborů stala klíčovým společenským tématem,“ soudí výkonný ředitel nadnárodní společnosti AUFEER DESIGN Martin Zabadal, který absolvoval Technickou univerzitu v německém Magdeburku.

Štítky Strojírenství, Německo, Design, automotive

číst celý článek

Bez vlastního produktu bychom neobstáli

thumbnail

V roce 1992 opustil Karel Matějček, absolvent Strojní fakulty VUT Brno, Teslu Lanškroun, do obýváku instaloval rýsovací prkno a na úřadech si zaregistroval konstrukční společnost. Vedoucímu konstrukce tehdejšího předního výrobce kondenzátorů a rezistorů nechybělo cenné know-how získané léty studia a praxe, ani pořádný kus odvahy udělat krok do neznáma tržní ekonomiky. A tak na chlup přesně před čtvrt stoletím vznikla rodinná firma KOMFI, která dnes patří ve svém oboru mezi evropskou i světovou špičku.

Štítky Strojírenství, Německo, Inovace

číst celý článek

Tolik zakázek jsme ještě neměliNejvětší brzdou je nouze o pracovníky

thumbnail

Překvapeně hledíme v pátek odpoledne do slévárenského provozu na řadu strojů vpravo. Všech šestnáct jich stojí. „Máme zakázky, byly by i větší, ale jedeme jen na dvě směny. Na třetí nám, jako kdekomu v okolí, chybí pracovníci,“ vysvětluje Josef Lát, spolumajitel rodinné firmy s více než osmdesátiletou tradicí. „Rádi bychom jeli na plnou kapacitu, ale i některé nástroje, například formy, musíme kvůli nedostatku personálu nakupovat z Asie, přestože máme nádhernou vlastní nástrojárnu,“ dodává.

Štítky Strojírenství, Německo

číst celý článek
1 12 22 23 24 25 26 27 28 35 46

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.