Čína

Karel Kučera: Jsme dobří, ale pořád to jako země neumíme prodat

thumbnail

CzechInvest se začal více soustředit na malé a střední firmy, které by se mohly stát subdodavateli velkých zahraničních společností a vytěžit tím i cenné body v podobě referencí pro svůj export. „Kvalitní subdodavatelská základna je jedním z našich trumfů při získávání zahraničních investic,“ řekl mi generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „Pro investora je podstatné, když ví, že nebude muset dovážet komponenty přes půl světa, ale že mu je vyrobíme v Česku a kvalitně.“ s Karlem Kučerou jsme hovořili v předvečer brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu. Proto první otázka směřovala k MSV.

Štítky Investice, CzechInvest, MSP, Japonsko, MSV

číst celý článek

Letem světem jihovýchodní Asií

Čína Čínská lidová republika je nejlidnatějším státem světa a druhou největší světovou ekonomikou s obrovským trhem spotřebního zboží, který stále roste. Pozitivním aspektem pro exportéry je i nárůst střední třídy, která představuje velkou kupní sílu. Do roku 2020 by se země měla stát největším…

Štítky Čína, Hongkong, Singapur, Vietnam, Macao

číst celý článek

Čína: Ke slovu přicházejí malí, rychlí a originální

thumbnail

Svět se zrychluje a Čína je, zdá se, ještě rychlejší. A po 500 letech se opět otevřela světu. Tento vývoj přináší obrat nejen v čínské historii, ale i ve světových dějinách. K rychlým změnám dochází také v česko-čínských obchodních vztazích. Český export do druhé největší ekonomiky světa vzrostl za posledních pět let o 167 % a v roce 2014 dosáhl 42 miliard korun. Čína je tak pro nás čtvrtým největším obchodním partnerem a osmnáctým největším exportním trhem. Kvůli rostoucím importům z Číny však pro nás zůstává saldo obchodu výrazně záporné.

Štítky Čína

číst celý článek

Strategický význam Sin-ťiangu

thumbnail

Když se mluví o Číně, většina obchodníků a podnikatelů směřuje automaticky svou pozornost k jejímu pobřeží, tedy na Hongkong, Šanghaj, Šen-čen nebo na Peking. Čínská vláda se však snaží rozvíjet i vnitrozemí. Zásadní význam by měla mít tzv. západní periferie, Sin-ťiang.

Štítky Čína, Pákistán, Kazachstán

číst celý článek

Číňané o Česko stojí

Zapamatujme si dobře srpen 2015. Česká ekonomika se stala z pohledu růstu evropským šampionem. Spotřeba domácností, výsledky exportérů a investiční chuť nás posílají do první ligy. V letní euforii by ale neměly zapadnout varovné zprávy o vývoji hospodářství Číny.

Štítky Čína

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.