Z praxe

Zlin znovu dobývá „Latinku“

thumbnail

Slávu českého leteckého průmyslu šířil v Latinské Americe Jan Antonín Baťa už ve třicátých letech minulého století. Zdálo by se tedy, že s takovou referencí v kapse není dnes žádný kumšt prodávat na tomto kontinentu sportovní letadla. Sama tradice ale ještě nikoho ve hře světové konkurence neudržela. A v tomto případě nechybělo málo a bylo by po ní.

Štítky Latinská Amerika, Letecký průmysl, KB, Baťa

číst celý článek

„Ajťák“: tak trochu jiný zaměstnanec

thumbnail

Informační a komunikační technologie jsou jedním z nejrychleji expandujících oborů, který v České republice neuvěřitelně rychle pohltil nadprůměrné, průměrné ale i podprůměrné pracovníky. To je známá věc. Jaké možnosti má a co může zaměstnavatel ovlivnit, aby získal za nemalý plat ty, kteří opravdu přispějí k naplnění firemních cílů? V tomto hledání dnes hlavní roli sehrávají dvě věci – zdroje a přístup.

Štítky Personalistika

číst celý článek

Jak snížit riziko kybernetických útoků na firemní peníze?

thumbnail

„Obdržela jsem e-mail od generálního ředitele s instrukcí k provedení platby. Vzhledem k tomu, že generální ředitel byl na služební cestě mimo Evropu a nebylo možné se s ním v rámci časového posunu spojit, tak jsem ve vazbě na urgenci platby rozhodla příkaz poslat. Následně mi volali z Kontaktního centra Komerční banky, že zadaná platba byla vyhodnocena jako podezřelá a požádali mě o prověření detailů. V nejbližším možném termínu jsem kontaktovala našeho generálního ředitele, který mi potvrdil, že žádný požadavek na urgentní platbu neposílal. Útočník si zřejmě před odesláním e-mailu, který byl zpracován velice věrohodně, zjistil, kdy není vedení firmy přítomno a není možné jednoduše ověřit platnost pokynu. Podle čeho máme rozeznat tyto útoky či podvodné aktivity a na co konkrétně si nyní dávat pozor?“ Hlavní účetní společnosti, která se stala obětí útoku. Vzhledem k požadavku zůstat v anonymitě nejsou firma ani zaměstnanec uvedeni

Štítky Kybernetická bezpečnost, hacking

číst celý článek

Baťovy stopy v Indii

thumbnail

Založení indické společnosti Bata Shoe Company (později Bata India Ltd.) V Kalkatě v Britské Indii v roce 1931 bylo jedním z výsledků slavné letecké obchodní cesty Tomáše Bati. Ovšem již předtím Zlínští vyváželi obuv do Indie a prodávali ji prostřednictvím postupně rostoucí firemní obchodní sítě. Továrna v novém baťovském městě Batanagaru v sousedství Kalkaty se během 30. Let, již pod vedením Jana Antonína Bati, rozrostla na jeden z největších zahraničních podniků Baťova světového koncernu. Základním výrobním programem byla od počátku výroba kožených bot, která do značné míry přetrvala dodnes, byť již z velké části subdodavatelským způsobem.

Štítky Indie, Baťa

číst celý článek

Jan Antonín Baťa – zdroj mé inspirace

thumbnail

Mám svůj jasný podnikatelský vzor. Jsem pyšný, že jsem před mnoha lety vyměnil Henryho Forda, Jacka Welche či Steva Jobse za inteligentního, pracovitého, upřímného a odvážného Moraváka Jana Antonína Baťu. Vrátil jsem se k jednoduchým základům podnikatelského řemesla, které zdánlivě komplikuje dnešní doba plná informačních technologií. Podstata však zůstává stále stejná.

Štítky Baťa

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.