Z praxe

Legendární profesor brněnské techniky vynalezl převratnou turbínu

thumbnail

Na německé technice v Brně pracoval a přednášel v letech 1903 až 1931, od roku 1913 byl mimořádným profesorem stavby strojů. Hlavní prioritou jeho zájmů jsou ale vždy vodní stroje, zejména pak vodní turbíny. Na modelech do té doby vynalezených a v praxi aplikovaných turbín sledoval jejich účinnost ve standardních i v nepříznivých podmínkách. Převratným výstupem jeho výzkumů byl pak vynález zcela nového typu vrtulové vodní turbíny s nástavnými lopatkami a přívodem vody ve směru osy pro velké výkony a malé spády. Dostala jméno Kaplanova turbína po svém autorovi Ing. Dr. techn. Viktoru Kaplanovi.

Štítky Energetika

číst celý článek

První lyže v Krkonoších byly z Norska

thumbnail

Když roku 1892 navštívil Jan Harrach světovou výstavu v norském Oslu, v expozici sportovních potřeb ho nesmírně zaujaly lyže. Okamžitě mu došlo, že by mohly jeho lesním dělníkům, užívajícím dosud jen tradiční nemotorné sněžnice, usnadnit pohyb v zavátých horských terénech. A tak záhy na Harrachův osobní příkaz objednává lesní správa v Horní Branné zatím pouze jediný zkušební pár jasanových lyží z Norska, ale i jeden pár bukových lyží z Vídně. Pravdou je, že tato moderní vymoženost je v tu dobu ještě velmi drahá: vždyť takové lyže stály celých 11 zlatých!

Štítky Norsko, Lesnictví

číst celý článek

Objevitelem nových pramenů Amazonky je opět Čech

thumbnail

Končí sedmnácté století, když se jezuita Samuel Fritz, rodák z Trutnova, vydává v jihoamerické Amazonii proti proudu peruánské řeky, které místní indiáni říkají Maran-on. Dorazí až k jejímu prameni a zde slavnostně prohlásí: „Toto je skutečný pramen Amazonky.“ V tu chvíli nemůže tušit, že o plná tři století později vyrazí za prameny Amazonky i jeho krajan Bohumír Janský, profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Prameny nalezl hned čtyři. Poněkud stranou od Fritzova prameniště.

Štítky Legendy, Jižní Amerika, Peru, Vodní hospodářství, Geografie

číst celý článek

Slavná Kamenickošenovská Eliáška vybavila Křišťálový palác v Orientu

thumbnail

Nejvýznamnější oblast Čech, kde po staletí vyrábějí luxusní sklo vyvážené do celého světa, exkluzivně pak do Orientu, na Blízký východ a dokonce i do vzdálené Indie, najdeme v Lužických horách. Přestože byl prvním zakladatelem zdejšího sklářství i obchodu se sklem jistý pan Kreibich, jemuž nemůžeme toto prvenství vzít, zdejším nejvýznamnějším sklářským klanem byla rodina Palmeových. Nejslavnějším z rodu je pak nesporně Elias Palme (1827–1893), majitel vyhlášené sklářské fabriky v Kamenickém Šenově a navíc zakladatel šenovského lustrařství.

Štítky Legendy, Sklářství, Blízký východ, Indie

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.