Články se štítkem: environment

Bohumír Janský: Pomáhat se vyplatíVšem a všude

thumbnail

Světová mapa obchodních příležitostí se rychle mění a stále více českých firem hledá uplatnění pro svou produkci i na vzdálenějších teritoriích. Svým dobrým jménem tam pro ně vytváří startovací pozici také naše věda. S profesorem Bohumírem Janským, objevitelem pramenů Amazonky, jsme si povídali o dopadech změn klimatu nejen na obyvatele Latinské Ameriky, připravovaných rozvojových projektech českých hydrologů a geologů a historii a současnosti českého byznysu na latinskoamerických trzích.

Štítky Environment, Peru, Latinská Amerika

číst celý článek

Naděje jménem Enceladus aneb Čím si rodák z Holešova získal chilského velvyslance

thumbnail

Kdyby se vás někdo zeptal, kterou planetu kromě Země považujete za nejkrásnější ve sluneční soustavě, co byste odpověděli? Nás napadl jednoznačně Saturn, a to pro jeho nádherné prstence a neméně obdivuhodnou říši měsíců. Zvláště Enceladus má možná s naší Zemí společného víc, než si zatím dokážeme představit. Z vědeckých pozorování totiž vyplynulo, že jsou na něm ze všech dosud známých vesmírných objektů nejpříhodnější podmínky pro život – má vodu. Je z převážné části pokrytý čistým ledem a pod jeho povrchem je prý skrytý jakýsi, zjednodušeně řečeno, oceán.

Štítky Environment, Nové technologie

číst celý článek

Optimalizace firemního energetického mixu přestává být konkurenční výhodou, ale stává se nutností

thumbnail

Rostoucí inflace, akcelerovaná zejména dramatickým růstem cen energií v závěru loňského roku, se vlivem aktuálně probíhajícího válečného konfliktu na Ukrajině dostala do zcela nové dimenze. Kromě extrémních tlaků na ceny surovin se do popředí dostávají další, doposud opomíjené aspekty, které souvisejí s energetickou a surovinovou strategií a bezpečností. V tomto světle téma „zelené tranzice“ či dekarbonizace získává zcela nový obsah. Co to znamená a jaký dopad to bude mít na naše hospodářství?

Štítky Environment, KB, Energetika

číst celý článek

Jak zvýšit energetickou soběstačnost firem

Naše firma, asi jako všechny ostatní, v posledních měsících čelí enormnímu zvyšování cen energií. Zejména cena elektřiny je pro nás stěžejní. Zaznamenal jsem, že KB poskytuje svým firemním klientům nabídku komerční instalace fotovoltaické elektrárny. Pro jaké firmy je tato nabídka vhodná a co konkrétně představuje? Ing. Štěpán Rybář, finanční ředitel, ECO Finance Group s.r.o.

Štítky Environment, Fotovoltaika, KB

číst celý článek

Václav Klein: Transformace energetiky je věcí celé společnosti

thumbnail

Resilience je termín, na který by si měla česká společnost zvyknout. Podle odborníků totiž může odklon průmyslu od uhlí i v České republice zvýšit do konce tohoto desetiletí ceny elektřiny až o šedesát procent. Efektivním řešením, jak si v rámci energetického mixu posílit vlastní výrobou elektrické energie a tepla energetickou odolnost, může být zejména pro segment malých a středních podniků kogenerace. Jednou z inovativních společností, která se během deseti let dokázala zařadit mezi světovou špičku ve vývoji, výrobě a prodeji kogeneračních jednotek doma i v zahraničí, je brněnský GENTEC CHP.

Štítky Energetika, Environment, Inovace, KB

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.