Články autora: Jana Jenšíková

Role národní rozvojové banky přidělenaCílem je ještě víc podpořit malé a střední podnikatele

thumbnail

Na konci prázdnin vláda schválila projekt transformace Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) a potvrdila její roli národní rozvojové banky. Jakým způsobem z této přeměny budou profitovat malí a střední podnikatelé? A co jim již nyní banka nabízí? Nejen o tom jsme se bavili s jejím předsedou představenstva a generálním ředitelem Jiřím Jiráskem.

Štítky Finance

číst celý článek

V podnikání je dobré mít krytá záda

thumbnail

Známý americký ekonom a filozof managementu Peter Drucker napsal, že „nikdo nemůže řídit změny, člověk může být jen před nimi“. Kdo podniká, ví, že nelze odhadnout vše, co přijde. Změny k nám dnes nepřicházejí, ale letí kosmickou rychlostí. O to cennější je, pokud v nenadálých situacích nezůstaneme sami. A k tomu patří také to, že svůj podnik efektivně pojistíme, aby mohl i v takovýchto časech dál existovat a plnit své závazky. O tom si povídáme s generálním ředitelem České podnikatelské pojišťovny, jedné z našich nejvýznamnějších pojišťovacích institucí.

Štítky Pojištění, ČPP

číst celý článek

Chválím naše podnikatele za to, jak hledají nové trhy

thumbnail

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) oslaví v červnu 25 let. Za tu dobu pojistila český export do 117 zemí za více než 800 miliard korun. Stále mu oborově vévodí energetika, vývoz dopravních prostředků a strojírenství, i když v posledních letech roste podpora exportu zdravotnické techniky, zemědělských a potravinářských technologií nebo chemického průmyslu. Povídáme si s generálním ředitelem EGAPu Janem Procházkou.

Štítky Pojištění, EGAP, MSP

číst celý článek

Silný příběh může být víc než číslaCredit je důvěra

thumbnail

Leoš Souček vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT a ekonometrii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, ale jak sám říká, vždycky toužil pracovat v oblasti investičního bankovnictví. Hned po škole nastoupil do Komerční banky, kde působí už dvě desítky let. Z pozice zástupce ředitele pro řízení rizik se stal vloni na podzim zástupcem výkonného ředitele Marketingu a Komunikace. Šla jsem za ním nakouknout do kuchyně schvalování úvěrů firem a čekala jsem řeč čísel. O to víc mě překvapilo, že na miskách vah si s tvrdými daty nijak nezadají důvěryhodnost a příběh. S čísly se prý dá čarovat, ale jestli podnikatel své věci rozumí a svému projektu věří, to se prý nafilmovat nedá.

Štítky Financování, KB

číst celý článek

Energie budoucnostiKazachstán se otevírá světu

thumbnail

Komisař české účasti na letošní mezinárodní specializované výstavě Expo 2017 v Astaně Jan Krs jezdí do Kazachstánu jako domů. Není divu. Šest let byl v této zemi obchodním radou našeho velvyslanectví, později pracoval jako vedoucí organizační složky jedné kazachstánské firmy, která působí v oblasti automotive a spolupracuje s mladoboleslavskou Škodou Auto. Jak sám říká, Kazachstán a jeho obyvatele má rád, a právě tento fakt byl pro něj hlavní motivací, aby se do výběru na komisaře před časem přihlásil.

Štítky Kazachstán, Energetika

číst celý článek

Rodinné stříbro se neprodává, pečuje se o ně

thumbnail

Z loňského průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) mezi čtyřmi stovkami českých rodinných firem vyplynulo, že šest z deseti oslovených majitelů by uvažovalo o prodeji, pokud by dostalo výhodnou nabídku. Jak to udělat, aby poctivě vydřené klenoty zůstaly v rukou českých podnikatelů a neskončily pod anonymní zahraniční korporátní kontrolou? I o tom jsme mluvili s jedním z nich – Liborem Musilem, předsedou představenstva slavkovské rodinné společnosti LIKO-S a členem představenstva AMSP ČR.

Štítky Rodinné firmy

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.