Články autora: Shutterstock

Inovace je součástí izraelské dna

thumbnail

Izrael by se do České republiky svou rozlohou vešel čtyřikrát. Ačkoliv jeho větší část pokrývá poušť a polopoušť, proměnili Izraelci toto nehostinné prostředí prakticky bez infrastruktury v průběhu tří generací v prosperující a sebevědomou ekonomiku – nouzi v příležitost. Pro Česko je dnešní Izrael v řadě oblastí vzorem, významným obchodním partnerem a klíčovým regionálním spojencem.

Štítky Inovace, Izrael, Nové technologie

číst celý článek

V Izraeli najdete nejvíc vědců na metr čtvereční

thumbnail

Když David Ben Gurion v roce 1948 v Tel Avivu slavnostně vyhlašoval nezávislost Izraele, nově vzniklý stát měl složité startovní podmínky k tomu, aby na mezinárodním poli uspěl. Asi by ho tenkrát ani v tom nejrůžovějším snu nenapadlo, že se země během sedmi desítek let přetaví v moderní ekonomiku s vysokým podílem high-tech sektoru. Nemalou roli v tomto procesu sehrála také špičková úroveň izraelského základního i aplikovaného výzkumu a otevřenost k používání nových technologií. Proto dnes tolik nepřekvapí, že finanční magazín Bloomberg zařadil Izrael v lednu 2017 do prestižní desítky nejvíce inovativních států světa.

Štítky Izrael, Věda a výzkum, Inovace

číst celý článek

Írán: sankce bez sankcí

thumbnail

„The implementation day“. Tak eufemisticky nazvali Íránci den, kdy byly loni v lednu zrušeny plošné sankce vůči jejich zemi. Poté následovaly měsíce horečných aktivit. Západní firmy si nechtěly nechat ujít příležitost „sáhnout si“ na nově se otevírající, po Saúdské Arábii druhý největší trh Středního východu a severní Afriky s osmdesátimilionovou populací a tehdejším hrubým domácím produktem oscilujícím kolem 394 miliard amerických dolarů. Státní delegace si v Teheránu doslova podávaly dveře, obchodní mise probíhaly na všech stupních a napříč všemi sektory.

Štítky Írán

číst celý článek

Maroko: Buďme stejně úspěšní jako naši dědové

thumbnail

Maroko se zdá daleko a pro spolupráci geograficky nejdále ze zemí severní Afriky. Přesto lákalo naše podnikatele již od poloviny 30. let minulého století. Ne nadarmo zde tehdy otevřely své pobočky firmy Nehera, Rolný, Baťa a plzeňská Škoda, československé firmy se podílely na rozvoji marockého textilního průmyslu i strojírenství, později se stavěly investiční celky, vyměňovali experti a přidělovala vysokoškolská stipendia. Když to s Marokem „dovedli“ naši dědové a otcové, můžeme být také úspěšní! Vždyť vztahy se zemí, která se výrazně orientuje (a nabízí spolupráci) v obchodu se subsaharskou Afrikou, má více než 33 milionů obyvatel a sílící střední vrstvu s apetitem nakupovat, určitě stojí za to. Neváhejme, čas běží a ostatní už nás v mnohém předběhli.

Štítky Maroko

číst celý článek

Jít dál znamená nebát se změn

thumbnail

V mezilidské komunikaci platí pravidlo, že není důležité jen to, co chceme a říkáme, ale zejména, jak to ostatní vnímají. Je tomu tak i u objektivní potřeby inovace. Přísliby inovace a modernizace bývají ve veřejném prostoru částí občanů občas chápány jako módní fráze či politické slogany. Jiná část občanů je vnímá s obavou jako něco cizorodého, k čemu by už možná neuměli najít cestu, co by mohlo ohrozit jejich materiální existenci. Změny v modelu myšlení a práce jsou však vitální nutností pro každou společnost a neměli bychom se jich bát.

Štítky Ekonomická diplomacie

číst celý článek

„Ajťák“: tak trochu jiný zaměstnanec

thumbnail

Informační a komunikační technologie jsou jedním z nejrychleji expandujících oborů, který v České republice neuvěřitelně rychle pohltil nadprůměrné, průměrné ale i podprůměrné pracovníky. To je známá věc. Jaké možnosti má a co může zaměstnavatel ovlivnit, aby získal za nemalý plat ty, kteří opravdu přispějí k naplnění firemních cílů? V tomto hledání dnes hlavní roli sehrávají dvě věci – zdroje a přístup.

Štítky Personalistika

číst celý článek
1 15 29 43 45 46 47 48 49 50 51 57

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.