Články se štítkem: Energetika

Legendární profesor brněnské techniky vynalezl převratnou turbínu

thumbnail

Na německé technice v Brně pracoval a přednášel v letech 1903 až 1931, od roku 1913 byl mimořádným profesorem stavby strojů. Hlavní prioritou jeho zájmů jsou ale vždy vodní stroje, zejména pak vodní turbíny. Na modelech do té doby vynalezených a v praxi aplikovaných turbín sledoval jejich účinnost ve standardních i v nepříznivých podmínkách. Převratným výstupem jeho výzkumů byl pak vynález zcela nového typu vrtulové vodní turbíny s nástavnými lopatkami a přívodem vody ve směru osy pro velké výkony a malé spády. Dostala jméno Kaplanova turbína po svém autorovi Ing. Dr. techn. Viktoru Kaplanovi.

Štítky Energetika

číst celý článek

FANS se vrací do Afriky

thumbnail

„Proniknout na africký trh je běh na dlouhou trať, plnou překážek, nástrah, zkoušek a zvratů, ale se silnou obchodní perspektivou,“ říká obchodní manažer akciové společnosti FANS pro toto teritorium Hakim Abdulla.

Štítky Afrika, Energetika

číst celý článek

Zdeněk Stuchlík: Díky projektům v Africe a na Středním východě čekáme další růst výroby

thumbnail

„Přestože se ještě před pěti šesti lety tvrdilo, že hromadné dálkové ovládání je mrtvé a na jeho místo nastupují chytré elektroměry, zůstává tento systém v inovovaných verzích stále žádaný. Pro naši společnost jde o nejdéle vyráběný a stále velmi úspěšný produkt,“ říká Zdeněk Stuchlík, generální ředitel tradičního výrobce měřicích a řídicích systémů pro energetiku, společnosti ZPA Smart Energy.

Štítky Elektrotechnika, Energetika, Afrika, Střední východ

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.