Články z regionu: Evropa

thumbnail Německo thumbnail Francie thumbnail Chorvatsko thumbnail Turecko thumbnail Švédsko thumbnail Makedonie thumbnail Norsko thumbnail Finsko thumbnail Dánsko thumbnail Česká republika thumbnail Švýcarsko thumbnail Island thumbnail Ukrajina thumbnail Velká Británie thumbnail Irsko thumbnail Belgie thumbnail Nizozemsko thumbnail Lucembursko thumbnail Lichtenštejnsko thumbnail Slovensko thumbnail Rakousko thumbnail Polsko thumbnail Maďarsko thumbnail Itálie thumbnail Španělsko thumbnail Rumunsko thumbnail Bulharsko thumbnail Srbsko thumbnail Bosna a Hercegovina thumbnail Černá Hora thumbnail Bělorusko thumbnail Moldavsko thumbnail Kazachstán thumbnail Slovinsko thumbnail Estonsko thumbnail Litva thumbnail Lotyšsko

Severní Makedonie: Od sporů o identitu k ekonomické stabilitě

thumbnail

Severní Makedonie je dvoumilionový vnitrozemský stát, který se od počátku své nezávislé existence potýká se spory ohledně vlastní identity. Po vleklých jednáních s Řeckem byl oficiální název země v roce 2019 změněn tak, aby bylo jasné, že jižní část regionu Makedonie se nachází na území Řecka. Od minulého roku také eskaluje konflikt o původu a jazyku obyvatel Severní Makedonie s Bulharskem, které kvůli tomu blokuje zahájení jejích přístupových rozhovorů s EU. Kromě těchto zahraničně politických sporů je však Severní Makedonie jedním z ekonomicky rozvinutějších států západního Balkánu. Tato realita vychází z politicky stabilní situace a demokratického prostředí příznivého pro hospodářský rozvoj stejně tak jako z rychle postupující integrace do euroatlantických struktur.

Štítky Severní Makedonie

číst celý článek

Příležitosti pro české firmy v Srbsku

Energetika a těžba Sektory energetiky a těžby se po letech stagnace a opomíjených investic pozvolna modernizují. České firmy se podílejí na subdodávkách při odsiřovaní uhelných bloků, modernizaci těžby či dodávkách pásových dopravníků a staví malé vodní elektrárny. V Srbsku je možné navázat…

Štítky Srbsko

číst celý článek

Martina Mlinarević Sopta: České firmy nemají s adaptací v Bosně a Hercegovině problémMůžete nám být skvělým mentorem

thumbnail

Ve své zemi i za jejími hranicemi je známá jako novinářka, spisovatelka a aktivistka. Vydala šest knih, na Facebooku má 130 tisíc sledujících a další víc než 4 tisíce na Twitteru. Jak tyto své předchozí zkušenosti uplatňuje v diplomacii a proč mají bosensko-české vztahy mimořádný potenciál? I o tom jsme si povídali s Martinou Mlinarević Sopta, která je od ledna 2020 velvyslankyní Bosny a Hercegoviny v České republice.

Štítky Bosna a Hercegovina, Investice, Export

číst celý článek

Martina Mlinarević Sopta: Czech companies have no problems adjusting in Bosnia and HerzegovinaYou can be a great mentor for us

thumbnail

In her country and beyond, she is well known as a journalist, writer and activist. She has published six books, has 130,000 followers on Facebook, and more than 4,000 on Twitter. How does she apply all this previous experience in her diplomatic work? Why does she think Bosnian-Czech relations have great potential? We have talked to Martina Mlinarević Sopta, who is Ambassador of Bosnia and Herzegovina to the Czech Republic since January 2020.

Štítky Bosna a Hercegovina, Interwiev

číst celý článek

Ljirim Kazimi: Makedonie je podnikatelsky hodně zajímaváInvestory si hýčká

thumbnail

S Ljirimem Kazimim, viceprezidentem Česko-makedonské obchodní a průmyslové komory, jsme se setkali poprvé na pražské Plzeňské ulici v roce 2004. Tehdy tam připravoval k otevření svou první vlastní pizzerii a jeho kamarád architekt mu slíbil poslat grafika, který udělá vše potřebné, aby „to vypadalo“. Ten grafik jsem byl já. A od té doby nás pojí pevné přátelství.

Štítky Severní Makedonie

číst celý článek
1 11 12 13 14 15 16 17 25 36 48

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.